Vlaamse Troostplek geopend in Deinze

In het recreatiedomein De Brielmeersen in het Oost-Vlaamse Deinze is zondagmorgen de Vlaamse Troostplek geopend, nadat op initiatief van vrouwenbeweging Ferm een jaar na de corona-uitbraak al 310 lokale troostplekken opgericht zijn.

Vrouwenorganisatie Ferm, het vroegere KVLV, startte het afgelopen coronajaar al een aantal initiatieven op om plekken in te richten waar mensen troost kunnen zoeken. Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is. Waar je troost kunt vinden en samen met je buurt of gemeente in het najaar bloembollen plant als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. En in het voorjaar, wanneer de bloemen groeien en bloeien, herdenken en gedenken we onze dierbaren.


Dat waren altijd lokale initiatieven, maar nu komt er dus voor het eerst een grote ‘Vlaamse troostplek’. Op de Vlaamse Troostplek kunnen mensen “even aan hun zorgen ontsnappen, stilstaan bij de vele COVID-19-slachtoffers en verbondenheid voelen”, zei voorzitster Nik Van Gool van het vrouwennetwerk Ferm. “Dankzij ons initiatief Plant Troost zijn er al in meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten stilteplekken in het groen, met bloemen en troostende woorden. Het zijn plaatsen waar iedereen naar toe kan om veerkracht en vertrouwen in de toekomst te herwinnen, nu maar ook later, los van corona.”

4.000 bloembollen

De voorbije dagen hebben vrijwilligers van Ferm 4.000 bloembollen aangeplant. De bedoeling is dat die bloembollen aan mensen het idee geven dat op termijn alles weer goed komt, net zoals bij bloemen. Uiteindelijk komt alles terug in bloei, want ook bloemen wortelen zich elk jaar opnieuw doorheen de bodem, en dus door moeilijke omstandigheden.

Op een heuveltje in de bloemenzee werd zondag ook een sculptuur ‘Ik omhels je’ van kunstenaar Luk Wets onthuld worden. “Het wordt een bijzondere sculptuur die langzamerhand haar vorm zal laten ontdekken, en die vorm is een omhelzing. Omhelzen is iets wat we nu niet mogen doen, op een moment dat mensen heel veel troost nodig hebben”.