Wedstrijd Waalse Tuinaannemers

De wedstrijd van de Waalse Tuinaannemer werd dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd. Het is een gezamenlijk initiatief van het Agence Wallonne pour la Promotion d’une Agriculture de Qualité (APAQ-W), Uitgeverij Rekad en de Fédération Wallonne Horticole (FWH). Bedoeling van deze wedstrijd is promotie maken voor het vakmanschap van de professionele tuinaannemer.

 


Tuinen tot 350 m²

GOUD / Kleine stadstuin wordt paradijsje

In de categorie kleiner dan 350 m² ging de eerste prijs naar Archi.vert (Nicolas DUMONT en Michaël FRIPPIAT uit Isières) voor een kleine stadstuin in Soignies, die werd omgetoverd tot een groen paradijsje. Deze tuin kreeg ook de Speciale Prijs van de jury.

De tuin – een driehoekig terrein helemaal ingesloten tussen huizen – is slechts toegankelijk via een smal pad van minder dan 2 m breed. De eigenaars contacteerden de tuinaannemer in de hoop dat die een inventieve oplossing zou vinden om meer te kunnen genieten van die groene ruimte. Het was een hele uitdaging om die weinig aantrekkelijke, eerder banale ruimte om te toveren tot een aangename groene plek.

 

goudklein

 

Zilver / Een daktuin verbindt drie generaties

Jardin Divers (Frédéric LOMRE) uit Sprimont met een originele daktuin in de buurt van Aywaille.

 

zilverklei2

 

Brons / Een landelijke tuin aan de rand van een natuurgebied

Viridis (MEULEMANS-BERGER) uit Beauvechain met een natuurlijk ogende landelijke tuin aan de rand van een natuurgebied in Waals-Brabant.

 

bronsklein

 

350 tot  1.000 m²

GOUD / Perfecte harmonie tussen huis en tuin

In de categorie van 350 tot 1000 m² ging de eerste prijs naar Die Gärtenerei HERMANN (David HERMANN) uit Weywertz voor een vrij strakke tuin in Büllingen die perfect in harmonie is met de moderne woning.

Om het vrij grote niveauverschil te overbruggen, opteerde hij voor de constructie van keermuren en een lange trap. Op die manier kon in het verlengde van de woning een groot terras aangelegd worden. De aannemer gebruikte vooral sobere, hedendaagse materialen die het karakter van de woning versterken: donkere klinkers voor de ingang, grote volumes in blauwe steen voor de terrassen, hout voor de keermuren en de garage.

 

middelgoud

 

Zilver / Een levendige bloemrijke tuin

ID Jardins (Baudouin LEROY) uit Lodelinsart met een levendige en bloemrijke tuin in de buurt van Nivelles, die uitnodigt tot rustig genieten.

 

middenzilver

 

Brons / Een tweede leven voor de tuin

Raphaël PIRNAY uit Malempré voor de grondige renovatie van een bucolische tuin in de landelijke omgeving van Trooz.

 

middelbrons

 

Groter dan 1.000 m²

GOUD / Een nieuwe tuin voor een oude hoeve

Bolly en Beckers (Pierre Beckers et Jean-Marie Bolly) uit Aubel wonnen de gouden medaille met een tuin bij een oude hoeve.

De opdrachtgevers vroegen de tuinaannemer om de vele niveauverschillen op het terrein te optimaliseren zodat ze maximaal gebruik konden maken van hun tuin.

De niveauverschillen worden opgevangen door lage keermuren in baksteen met blauwe hardsteen. De gebogen vormen worden onderbroken door doorgangen met trappen, die uitnodigen om de tuin verder te verkennen. Vlak bij de woning is nog een tweede, cirkelvormige zitruimte gemaakt om in alle rust te genieten van de tuin.

 

grootgoud

 

Zilver / Een natuurpark in het klein

Julien GÉRARD (Entreprise paysagère et pépinières Gérard) uit Frasnes-Lez-Couvin voor een groen juweeltje in het midden van een beboste vallei.

 

grootzilver

 

Brons / Fantasierijk hedendaags

Luxgreen (Grégory FLOENER en Yolande KERGER) uit Neufchâteau voor een vrij strakke maar aangename tuin met buxusbollen en geleide bomen.

 

grootbrons

 

Lees het volledige artikel in CGConcept 2016/4

www.entrepreneursdejardins.be