Wedstrijd De Vlaamse Tuinaannemer / De tuin kleurt iets groener

De promotieactie ‘De Vlaamse Tuinaannemer’, die wordt georganiseerd in samenwerking met de Belgische Federatie van Groenvoorzieners (BFG) en het Algemeen Verbond van de Belgische Sierteelt (AVBS), wil het brede publiek duidelijk maken dat de kennis en het vakmanschap van een tuinaannemer niet vanzelfsprekend zijn en dat het inschakelen van een echte vakman resulteert in mooie en duurzame tuinen.

Iedereen die in Vlaanderen, in hoofdberoep tuinaannemer is, kan aan de wedstrijd deelnemen. In totaal presenteerden 46 tuinaannemers (het hoogste aantal ooit) een project, waarvan 27 voor de eerste keer deelnamen. Veertien tuinen werden uiteindelijk bekroond in een van de vijf categorieën: tuinen kleiner dan 150 m², tussen 150-750 m² en groter dan 750 m², ‘Jong Talent’ voor aannemers jonger dan 30, en ‘Groen kleurt’ voor tuinen met extra aandacht voor de beplanting.


Laureaten 2020 – 2021

Categorie < 150 uitgevoerde m²
• Goud voor TUINEN STEFAN HAERINCK uit Zulte met een tuin in Gent (Ontwerp: Floris Steyaert)

www.tuinenhaerinck.be

 

• Zilver voor TUINARCHITECT JEAMIE HENDRICKX uit Brecht met een project in Antwerpen

www.tuinarchitect-jeamie.be

• Brons voor TUINWERKEN BART JANSSEN uit Opglabbeek met een project in Opglabbeek

www.tuinwerken.be

 

Categorie 150 – 750 m²
• Goud voor Frederik De Vos van ARTE VERDE uit Sint-Goriks-Oudenhove met een project in Oudenaarde (Ontwerp: Filip Van Damme)

 

• Zilver voor JASPERS TUINWERKEN uit Meerdonk met een project in Sint-Niklaas

www.jaspers-tuinwerken.be

• Brons voor LANDSCAPING HENDRIX uit Peer met een project in Maastricht (Ontwerp: Kurt Gielen)

www.tuinen-hendrix.be

 

Categorie  > 750 m²

• Goud voor Jan Nickmans van PUUR PROJECTEN uit Alken met een project in Hasselt

www.puurgroen.be

 

• Zilver voor Kris Buggenhout van ’T GROENE PLAN uit Westerlo met een tuin in Oevel-Westerlo

www.groeneplan.be

 

Categorie “Jong Talent”

• Goud voor TUINEN DEVROE LAURENS uit Meulebeke met een project in Moorslede

www.facebook.com/tuinendevroelaurensbvba/

 

• Goud voor TUINONDERNEMING JENS DEFLOO uit Koekelare met een tuin in Diksmuide (Ontwerp: Green Concepts – Gianni De Clercq)

www.tuinenjensdefloo.be

 

• Brons voor TUINEN DEBIE uit Wijnegem met een project in Schoten

www.tuinendebie.com

 

Categorie “Groen kleurt …”

• Goud voor SVEN VERBEKE & ZOON uit Knokke-Heist met een project in Knokke-Heist

https://tuinmetinhout.wixsite.com/tuinmetinhout

 

• Zilver voor OLLEVIER EN CO uit Ham met een tuin in Hoeselt

• Brons voor DE TELDER TUINEN uit Gent met een project in Wondelgem

 

Publieksprijs

Voor de zesde keer kreeg naast de vakjury ook het brede publiek een stem in het kapittel. Aan hen werd gevraagd om op een website uit de 12 geselecteerde tuinen hun favoriet aan te duiden. De tuin met het grootste aantal stemmen, de favoriet van het publiek, was dit jaar van de hand van Jeamie Hendrickx, die zilver scoorde in de categorie kleine tuinen.

De BEST-selectprijs

BEST-select, een coöperatieve vereniging van 17 Vlaamse sierboomkwekerijen die hun krachten en kennis bundelen in de zoektocht naar nieuwe kwaliteitsvolle en ziekteresistente planten, reikt een prijs uit aan de tuinaannemer die zich positief onderscheidt door zijn plantenkeuze. Dit jaar gaat deze prijs naar Jan Nickmans van PUUR groenprojecten uit Alken.

Ecofriendly

Naast het vakmanschap van de tuinaannemer heeft de jury tijdens deze editie ook speciale aandacht besteed aan het ecologische karakter van een tuin. Ze beoordeelde elk ingezonden project op verschillende ecologische punten. Zo was er o.a. aandacht voor de verhouding beplanting/verharding, de keuze van verharding in functie van de waterhuishouding, de juiste plant op de juiste plek, aandacht voor het veranderende klimaat en ecologisch bedrijfsbeheer. De alsmaar groeiende aandacht voor o.a. biodiversiteit, klimaat, bijen- en vlindervriendelijke omgeving brengt met zich mee dat de tuinaannemer deze focus volgens de organisatoren mee dient te nemen en zijn rol bewust opneemt in de evenwichtsoefening tussen natuurlijke kwaliteiten en esthetische waarden. Dit nieuwe ecolabel gaat naar Stefan Haerinck voor een stadstuin in Gent.

 

Een volledige beschrijving van alle tuinen vindt u op

WWW.TUINAANNEMER.BE

WWW.VLAAMSETUINAANNEMER.COM