Green Flag Award voor zes parken in provincie Antwerpen

Zes parken en groene ruimten in provincie Antwerpen ontvangen een Green Flag Award. Nieuwkomer is De Averegten in Heist-op-den-Berg. Deze internationale award erkent en beloont elk jaar parken en groene ruimten die extra duurzaam beheerd worden.

Volgende zes parken en groendomeinen mogen de Green Flag Award in ontvangst nemen:


Onder beheer van provincie Antwerpen:

• Vrieselhof in Ranst
• Kesselse Heide in Nijlen
• Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne
• De Averegten in Heist-op-den-Berg

Onder beheer van ANB, het Agentschap voor Natuur en Bos: het Park Vordenstein in Schoten

Onder beheer van Stad Antwerpen: Nachtegalenpark in Wilrijk

Green Flag Award

De Green Flag Award werd in 1996 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk. Daar is het nu een vaste waarde. Milieuorganisatie en initiatiefnemer Keep Britain Tidy wil haar ervaring en expertise dan ook delen met buurlanden en landen wereldwijd. Zo wapperen er al 2224 groene vlaggen in Australië, België, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Duitsland, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noord-Ierland, Portugal, Ierland, Wales, Schotland, Spanje, Zweden, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. Dit netwerk van duurzaam beheerde parken en groene ruimten breidt elk jaar uit.

De Green Flag parken worden gejureerd op een breed criterium: van groenbeheer, tot klimaatadaptatie en toegankelijheid. In dit juryproces kunnen parkbeheerders, juryleden, medewerkers en vrijwilligers uitwisselen, elkaar inspireren en motiveren om verder te groeien.

“Het belang van groen in onze directe omgeving wordt dit jaar door de Covid-19 pandemie extra benadrukt. Kwalitatieve groene ruimtes en parken in de buurt geven mensen een aangename plek in de buitenlucht; ze zijn essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. Daarom is het zo belangrijk dat er een sterk en duurzaam beheer achter schuilt,” aldus Anna Leonard, GoodPlanet Belgium – project manager van de Green Flag Award in België