Vlindertuin op nieuw Marktplein Wijnegem

Het nieuwe Marktplein van Wijnegem wordt verdeeld in twee zones: een open verblijfsruimte aan de noordkant en een groene parkeerzone aan de zuidkant van het plein.
LAND landschapsarchitecten kozen ervoor om het grote marktplein – momenteel één grote parking – op te delen in twee zones.  De noordkant, tegen de Turnhoutsebaan en het gemeentehuis, wordt een open verblijfsplein: een met zitbanken omzoomde plantentuin – aantrekkingspool voor vlinders en bijen -, een bomenplatform en een gelijkgrondse fontein worden als attracties en rustpunten ingepast. In het midden komt een klein paviljoen met sanitair, water- en stroomvoorziening voor de marktkramers.

Aan de zuidkant heeft LAND een groene parkeerzone ingetekend met in totaal 69 parkeerplaatsen tussen nieuwe bomen, want de meeste van de huidige hoge bomen zouden een verplanting als gevolg van de heraanleg wellicht toch niet overleven. Het marktplein wordt een knooppunt voor gemeentelijke fietsroutes. Op de Turnhoutsebaan komen veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers, en er wordt daar ook een nieuwe, ruime bushalte voorzien met overdekte fietsenstalling.


gp3-693x358

LAND heeft ook een ontwerp gemaakt voor het plein voor gemeenschapscentrum ’t Gasthuis, wat verderop aan de Turnhoutsebaan. Dat historische, maar nu wat verstopte gebouw krijgt dankzij een centraal aangelegd grasveld en brede trap straks haast kasteelallures.

De werken zouden medio 2016 moeten starten.