VLAM lanceert online platform voor siertelers en hoeveproducenten

De Belgische siertelers hebben de laatste weken heel veel bloemen en planten opgekweekt, klaar voor gebruik. Hoewel de tuincentra sinds zaterdag weer mogen openen, blijven extra afzetkanalen meer dan nodig. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), het Steunpunt Korte Keten en AVBS, de Vlaamse sierteelt en groenfederatie, koppelen onze hoeveproducenten aan onze siertelers. Hierdoor zijn planten voortaan ook verkrijgbaar in heel wat hoevewinkels.

Hoewel de tuincentra opnieuw open zijn, is thuisverkoop, verkoop in bloemenwinkels of op de markt nog niet toegestaan. Daarom zijn bijkomende aankoopkanalen in eigen buurt welkom. VLAM, Steunpunt Korte Keten en AVBS ontwikkelden daarom een online platform waarop zowel siertelers als hoeveproducenten zich kandidaat kunnen stellen. AVBS gaat met deze gegevens aan de slag en koppelt hoevewinkels en siertelers die bij elkaar in de buurt wonen aan elkaar. Siertelers kunnen hun waren dus vandaag ook verdelen via de hoevewinkels uit de buurt.


Onderzoek in opdracht van VLAM toont aan dat de Belgen vaker kiezen voor lokale producten. Hier bundelen we de hoevewinkels die momenteel bloemen en planten van siertelers uit de buurt verkopen. We willen iedereen aanmoedigen om te blijven kiezen voor lokaal lekkers, hoeveproducten en voor lokale bloemen en planten. Zo kunnen we onze landbouwers een hart onder de riem blijven steken.