BEKIJK VANUIT UW KOT / Vive le Printemps ! met Agnès Varda [VIDEO]

In deze Coronatijden vergasten we u voortaan elke zondag op enkele mooie beelden van tuinen, bomen en bloemen, om even van te genieten. Het Internationale Tuinfestival van Chaumont-sur-Loire is uitgesteld vanwege maatregelen van de regering om de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) te voorkomen. Haal toch een stukje natuur in huis en vier de lente met de ‘Serre du Bonheur’ van Agnès Varda, de nieuwste installatie van de kunstenaar.
Voor het Kunstseizoen 2019 van het Domaine de Chaumont-sur-Loire heeft Agnès Varda, die vorig jaar overleed, haar werken gerangschikt in de drie ruimtes van de binnenplaats van het kasteel. Een week voor haar dood waakte de 90-jarige cineaste nog steeds aan de installatie. ‘Ze voelde zich in harmonie met de plaats’, herinnert Chantal Colleu-Dumond, directeur van het Domaine de Chaumont, zich.

Een bioscoopcabine


We gaan eerst een kasvormig huisje binnen. Het bestaat uit de montage van 35 mm-films van een kopie van de film Le Bonheur. Binnen groeien blije zonnebloemen (in plastic), die herinneren aan de aftiteling van de speelfilm uit 1965. Deze ‘Serre du Bonheur’, die al in het voorjaar van 2018 was tentoongesteld in de Parijse galerie Nathalie Obadia, is de derde bioscoopcabine bedacht door de kunstenaar, volgens het principe van recycling. Door de beelden te benaderen, kunnen de mensen zich het gelukkige verhaal van dit gezin herinneren dat komt om de liefde van de man voor een andere vrouw te verpletteren …

Eerbetoon aan Nini

Varda wilde ook originele stukken maken. Zoals Nini’s Tree, die in de tweede ruimte staat. Samengesteld uit een stam waarop een bronzen kat zit, herleeft de herinnering aan haar kat Nini, die vroeger op een vergelijkbare boom zat, op de binnenplaats van de Rue Daguerre in Parijs.

Agnès Varda, L’Arbre de Nini, installatie in de galerijen van de Cour des Jardiniers, Domaine de Chaumont, 2019. © ÉRIC SANDER.

Liefde en aardappelen

Het meest ontroerende is ongetwijfeld deze fotoserie, Twee handen, opgehangen in de derde ruimte. De titel van elke foto bestaat uit twee voornamen, die van de paren geliefden die hadden afgesproken hun handen voor zijn lens te steken, Annette (Messenger) en Christian (Boltanski), JR en Prune (Nourry), Adel (Abdessemed) en Julie …

Op een achtergrond van tafelzeil, die van haar keukentafel, worden ze omgeven door een krans van hartvormige aardappelen. Met deze grappige knollen had Agnes Varda in 2003 tijdens de Biënnale van Venetië al een videotriptiek had gemaakt.

domaine-chaumont.fr