Villa Melzi in Bellagio / Mooiste tuin van Italië 2016

De Villa Melzi d’Eril in Bellagio aan het Comomeer is door het wetenschappelijke comité van de vereniging ‘Il Parco Più Bello d’Italia’ uitgeroepen tot de mooiste privétuin van Iatlië 2016. De Villa Visconti Borromeo Litta in Lainate (Milaan) is verkozen tot mooiste publieke tuin van Italië.

De vereniging ‘Il Parco Più Bello d’Italia‘ selecteert elk jaar twee ‘mooiste tuinen van Italië’, één privétuin en één publieke tuin. Bekijk hier een overzicht van de 10 finalisten van 2016. De lijst met de laureaten van de vorige jaren vindt u hier.


 

Villa Melzi

De neoklassieke Villa Melzi werd in het begin van de 19de eeuw gebouwd door graaf Francesco Melzi d’Eryl, een vertrouweling van Napoleon die tot vice-president van de Italiaanse Republiek werd benoemd. Het was een van de eerste Engelse landschapsparken in Italië en strekt zich zich uit over enkele kilometers langs de oevers van het meer. Huis en tuin zijn nog altijd privébezit, maar kunnen als beschermd nationaal monument bezocht worden.

Overal in de tuin staan beeldhouwwerken en paviljoentjes, zoals een monumentale poort die wordt toegeschreven aan Bramante, een kleine Arabische tempel en een kloostergang, een antiek Egyptisch standbeeld in basalt, en een prachtige beeldengroep die de ontmoeting van Dante met Beatrice moet voorstellen. Dit beeld inspireerde Franz Liszt tot zijn “Suonata a Dante” die hij zou gecomponeerd hebben in de kapel aan de oevers van het meer.

In dit botanisch zeer rijke park staan veel prachtige oude bomen en grote massieven van rododendron, en ligt ook een mooie Japanse tuin.

 

melzi

sito home Villa Melzi 5 maggio 2009 10 foto d+pliant

 

Villa Litta

Villa Borromeo Visconti Litta werd op het einde van de 16e eeuw gebouwd door Graaf Pirro I Visconti Borromeo. De tuinen werden samen met de villa aangelegd en worden beschouwd als een van de best bewaarde Italiaanse Renaissancetuinen. Ze werden de voorbije jaren zorgvuldig gerestaureerd.

Hoogtepunt van de tuinen is het perfect bewaarde Palazzo delle Acque of Ninfeo, een rijkgedecoreerde constructie met ingenieuze waterwerken en prachtige beelden. Andere opmerkelijke constructies zijn de 800 meter lange loofgang van haagbeuk en een groen theater van taxus.

 

slide-01

lainate_villa_litta1