‘Verticaal bos’ in Zwitserland

De Italiaanse architect Stefano Boeri heeft plannen voor een 36 verdiepingen tellende toren in Lausanne, Zwitserland. Hij zet hiermee zijn concept van het ‘verticale bos’ voort dat hij al uitprobeerde met een paar torens in Milaan.

Volgens Boeri zal het gebouw de eerste toren in de wereld worden, bedekt met altijd groen blijvende bomen. Het overwegend residentiële, 117 meter hoge gebouw bevat appartementen die variëren in grootte, van twee tot vijf slaapkamers. Er komen ook kantoren, een fitnessruimte en een restaurant met panoramisch uitzicht op de bovenste verdieping.


 

Cedertoren

De ontwerpen tonen gevels met uitstekende terrassen die worden bekleed met panelen uit gewapend beton. De daken van deze ‘dozen’ huisvesten planten, waaronder de naaldbomen die het project zijn naam geven: La Tour des Cèdres.

Zoals bij de Bosco Verticale gebouwen van Boeri in Milaan, is het de bedoeling dat de bladeren van de bomen helpen om fijn stof op te vangen, kooldioxide te absorberen en zuurstof te produceren om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

“Hier is architectuur zelfs in staat om een beduidende biodiversiteit aan plantensoorten te introduceren in het midden van een belangrijke Europese stad,” aldus Boeri. “De toren, mede dankzij zijn vorm en de veranderende kleuren van de cederbomen en planten tijdens de seizoenen, kan een herkenningspunt worden in het panorama van het meer van Genève,” voegt de architect toe. “Dit zal van Lausanne een stad maken die op het scherp van de snee meespeelt in de wereldwijde uitdaging om stedelijke kwaliteit te combineren met duurzaamheid en biodiversiteit.”

Naast 100 cederbomen, zullen ook 6000 struiken en 18000 planten bijdragen aan de groene vlakken, in totaal ongeveer 3000 vierkante meter. De cederboom werd gekozen vanwege de lange levensduur en het vermogen om zware weersomstandigheden te trotseren.

De studio werkte samen met Buro Happold Engineering voor de structurele details en met de Italiaanse landbouwkundige Laura Gatti, voor het plantenconcept.

 

5bf0a036e

727c8c61919aa53df80c5ff515e1d

Capture-d’écran-2015-11-04-à-11.22.44-e1446632891132