Bosco Verticale / Het Verticale Bos

In Milaan is zopas ‘Bosco Verticale’ geopend, het allereerste  verticale bos op de terrassen van twee woontorens van 111 en 79 meter hoog in de Porta Nuova wijk. Er werden meer dan 900 bomen, 5.000 heesters en 11.000 bloeiende vaste planten geplant.

De bomen worden niet enkel gebruikt om de gebouwen en de stad op de fleuren, ze hebben ook een ecologische functie. Zo helpen ze in de toekomst de luchtkwaliteit van Milaan, een van de sterkst vervuilde steden ter wereld, te verbeteren en komt er door de aanplant van de bomen meer fauna in de stad. De vegetatie heeft de dezelfde ecologische footprint als 1 ha  bos. Het is de bedoeling dat de bomen en planten de CO2 en fijnstof absorberen en de luchtvochtigheid verbeteren, zodat er geen verwarmings- of verkoelingssysteem nodig is. Het water wordt gerecycleerd en irrigeert de vegetatie en geïntegreerde zonnepanelen leveren stroom. Daarnaast houden de bomen het lawaai van de stad tegen.


Het verticale bos werd ontworpen door Boeri Studio (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca e Giovanni La Varra), samen met de landschapsarchitecten Emanuela Borio en Laura Gatti. Stefano Boeri is een van de architecten die verantwoordelijk was voor het masterplan van de Wereldexpo 2015 in Milaan. Het verticale bos is onderdeel van het project BioMilano, het levenswerk van Boeri. Met dit project wil Boeri Milaan als ‘groene stad’ op de kaart zetten. Zo gaat hij in de nabije toekomst vervuilde stukken grond beplanten met allerhande flora (op de planning staat in ieder geval drie miljoen bomen die als een ring om Milaan moeten komen staan) en gaat hij gesaneerde grond verhuren voor stadslandbouw.

www.residenzeportanuova.com/en/residences-bosco-verticale/

www.stefanoboeriarchitetti.net