©oase

Verlichting onderwater: Do’s and Don’ts

Onderwaterverlichting van de vijver kan voor een prachtig effect zorgen. Er moeten wel een aantal belangrijke regels gevolgd worden bij de aanleg.

Een eerste belangrijke factor waarmee u rekening moet houden, is het voltage van de lichten. Water is namelijk een uitstekende stroomgeleider. Het is dus geen goed idee om onderwater een 230 Volt-lamp te voorzien. Dit is trouwens verboden. Kies daarom voor 12 of 24 Volt. Het voordeel van deze lichten is dat u ze kunt aansluiten met de stekker en er geen aparte stroomkabel moet worden ingegraven.


Daarnaast moet u de IP-waarde van de lampen controleren. Die waarde moet minimaal IP68 zijn, pas dan is de lamp stof- en waterdicht. Lagere waarden zijn bijvoorbeeld enkel spatwaterdicht en bijgevolg niet volledig waterdicht.
Kies het best voor LED-verlichting. Het voordeel van LED is dat er veel licht ontstaat met weinig stroomverbruik. Bovendien is ook de CO2-uitstoot geringer.

Breng de verlichting bij voorkeur niet te diep aan. De meeste verlichting kan een halve meter makkelijk aan. Gaat u dieper, dan moet u dat vooraf goed bekijken.

Lees ook: De koivijver
Lees ook: De spiegelvijver
Lees ook: Onderhoud rond grotere waterpartijen
Lees ook: Waterbehandeling in zwembaden
Lees ook: Zwemvijver in de Ardennen bekroond met goud