© ACO, www.aco.be

Slimmer omgaan met regenwater

Dat het klimaat verandert, dat is niet nieuw. Hevige regenbuien die wateroverlast en schade veroorzaken, komen alsmaar vaker voor en worden afgewisseld met periodes van hitte en droogte. Om de hinder van de klimaatverandering zoveel mogelijk in te perken, is streven naar een klimaatbestendige tuin een evidentie.


Bij ACO zijn we hier al een hele tijd mee bezig, we bieden al enkele jaren infiltratieoplossingen aan. Echter merken we dat informeren en sensibiliseren geen overbodige luxe is. Naast de natuurlijke wadi’s en infiltratiekommen zijn er tal van andere oplossingen die kunnen helpen om regenwater niet verloren te laten gaan.

De Infiltratiekrat : Infiltra 2.0

Deze infiltratiekrat wordt ingebouwd in de grond en kan een grote hoeveelheid regenwater opvangen. Omdat het water later weer langzaam wordt afgegeven aan de omgeving, heb je minder wateroverlast, minder bovengrondse plassen en een gezondere waterbalans en bodemstructuur. Je kan het systeem gebruiken voor o.a. terras- of opritverhardingen, een dakveranda, carport, dakterras of de overloop van de regenwaterput. Infiltra 2.0 is een krattensysteem vervaardigd uit kunststof met bijhorende geotextieldoek. Elke krat is 60 x 60 x 60 cm groot en biedt een buffercapaciteit van 205 liter.

Infiltratieblok : Infiltration Line

Naast de Infiltra 2.0 ontwikkelden we ook de “Infiltration Line”, een productconcept dat volledig in lijn is met de Vlaamse verordening i.v.m. het hergebruik van hemelwater. De “Infiltration Line” is
een lijn met infiltratieblokken die je in een diepe sleuf ingraaft. Ze nemen het water komend van het dak van je aanbouw, carport of tuinhuis op in speciaal daarvoor ontwikkelde rotswol, die het daarna langzaam weer vrijgeeft aan de ondergrond. Ook de overloop van de verplichte regenwaterput voor het centrale dak kan op de Infiltration Line aangesloten worden. De infiltration Line is 100 x 20 x 60 cm en biedt een buffercapaciteit van 112.8 l.

Infiltratieput : Gully

Een tuin met een tuinhuis, carport of pergola? Dan weet je ongetwijfeld dat het dakoppervlak heel wat hemelwater opvangt, met soms grote plasvorming of zelfs schade aan de houten structuur als gevolg. Om dat te voorkomen is er de Gully, een infiltrerende afvoerput die helpt een efficiënte afwatering te bekomen zonder aansluiting op de riolering.

CG Concept Magazine, vakblad voor de professionele groensector. Slimmer omgaan met regenwater dankzij de oplossingen van ECO.
© ACO, www.aco.be

Gras- en grinddallen

Ook gras- en grinddallen werken infiltrerend. Het is een populaire en gemakkelijke oplossing. Onze grinddallen bieden sterkte en stabiliteit voor voetgangers en alle verkeer. De mobiliteit van fietsers, motorrijders en rolstoelgebruikers is gegarandeerd. Zelfs vrouwen met hoge hakken gaan gezwind door het grind. Ze bieden vervolgens ook een stevige ondergrond voor tuinmeubilair en ladders.

CG Concept Magazine, vakblad voor de professionele groensector. Slimmer omgaan met regenwater dankzij de oplossingen van ECO.
© ACO, www.aco.be

Meer info?

www.aco.be