Een zwemvijver in de Ardennen, bekroond met goud

Een infinity zwemvijver op een Ardense heuvel met uitzicht over het omringende landschap met grazende koetjes… Een idyllisch plaatje. De zwemvijver ligt vlak naast de woning en vanuit living en keuken kijkt men er vlak op. Schitterend en uitnodigend voor een frisse duik.

Het is de tweede zwemvijver die Pura Vida uit Mol voor deze klanten aanlegde, eerst in Antwerpen, nu bij hun buitenverblijf in de Ardennen.


C.G.C.: Kan je ons wat technische details geven?
Pura Vida: De afmetingen zijn 10 meter lang op 3,30 meter breed en een diepte van 1,50 meter. De funderingslagen van woning en vijver werden tegelijk aangebracht. De bodemplaat van de zwemvijver is een 25 cm dikke betonlaag. Daarop werd gebouwd met Stepoc blokken met bewapening horizontaal en verticaal, en nadien gevuld met beton. Een zeer stevige constructie. Er werd een zachte isolatielaag aangebracht en daarop de waterdichting, EPDM rubberfolie Firestone PondGard. Voor de assemblage ter plaatste deed ik een beroep op Distri Pond Projects.
De filtering gebeurt door een moerasbed in downflow. Als verlichting plaatsten we vier BrightPower spots, strak geïntegreerd in de vijverwanden met Pond Technics wanddoorvoeren. De randafwerking bestaat uit Belgische blauwe hardsteen.
Er zijn voorzieningen om het systeem uit te breiden. Wellicht plaatsen we dit jaar een warmtepomp lucht-water en er komt waarschijnlijk ook een Cu-Ag Ionizer van Pond Technics.

C.G.C.: De namen Distri Pond en Pond Technics zijn ondertussen een paar maal gevallen. Werk je graag samen met deze firma?
Pura Vida: Het gamma van Distri Pond is op het gebied van vijveraanleg en onderhoud erg volledig en dat is erg praktisch voor ons aanleggers. Distri Pond is ook een firma die vernieuwend werkt en steeds mee is. De afhandeling van herstellingen gebeurt vlot. Reserveonderdelen zijn bijna altijd op voorraad. Distri Pond geeft mij heel wat ondersteuning voor, tijdens en na de aanleg. Wanneer ik vragen heb kan ik er steeds terecht. Ook wanneer een project ingewikkeld is, komen we samen tot een oplossing.
Wij volgden reeds meerdere opleidingen bij Distri Pond Academy. Zo blijven wij op de hoogte van de nieuwste technieken. Wij deden ook een aantal werven samen met Distri Pond Projects. Zo leerden we heel wat op het gebied van waterdichting, want reële werfsituaties zijn toch wat anders. Hoewel ik ondertussen veel ervaring heb, doe ik toch nog geregeld een beroep op hun diensten voor de waterdichting. Bijvoorbeeld bij grote projecten of projecten die snel klaar moeten zijn.

C.G.C.: Je behaalde in 2017 twee keer goud in de categorieën zwemvijvers in de wedstrijd georganiseerd door de BSPA & Zwembaden Plus magazine. Hoe slaagde je daarin?
Pura Vida: De wedstrijdjury kijkt echt naar de kleinste details en ik leerde daar ook naar kijken. En uiteraard luister ik steeds aandachtig naar mijn klanten wanneer ze het hebben over kleine storende elementen… die vermijd ik dat een volgende keer. Zo gaat het niveau van mijn zwemvijvers telkens nog wat vooruit.

C.G.C.: Nog projecten in zicht?
Pura Vida: Momenteel zijn wij onze eigen tuin aan het inrichten tot showtuin met zwemvijver met kinderbad en poolhouse. Uiteraard gaan we hier de nieuwste technieken inzetten en… we doen dat uiteraard in nauwe samenwerking met Distri Pond.


Distri Pond NV
Nikelaan 33, 2430 Vorst-Laakdal │ Tel: 013 61 88 70 │info@distripond.com

Pura Vida
Achterbos 152, 2400 Mol │Tel: 0476 49 64 92 │ vilaqua.be

Lees ook: De koivijver
Lees ook: De spiegelvijver
Lees ook: Verlichting onder water
Lees ook: Onderhoud rond grotere waterpartijen
Lees ook: Waterbehandeling in zwembaden