Verbindingsplein Hasselt wint Publica Award

Het Verbindingsplein in Hasselt, gelegen tussen het Molenpoortplein en de Blauwe Boulevard, heeft de publieksprijs gewonnen van de Publica Awards 2021 in de categorie ‘Urban Development, Infrastructure & Mobility’. De Publica Awards bekronen overheidsinstanties en hun partners die samen streven naar een betere besteding van overheidsopdrachten.

Het Verbindingsplein creëert een veilige connectie tussen het stadsontwikkelingsproject Blauwe Boulevard en de oude stadskern. Bedoeling: twee stadsdelen met elkaar verbinden op een populaire verkeersas met voetgangers, fietsers, auto’s en bussen. En tegelijk een plek creëren die rust, natuur en veiligheid uitstraalt. Het nieuwe plein geeft voorrang aan de zwakke weggebruiker, maar verliest de andere verkeersstromen nooit uit het oog. Het laat iedereen in zijn waarde en brengt mensen samen op een plaats waar dat voorheen onmogelijk leek.


Het plein voor het Modemuseum werd volledig geïntegreerd. De voormalige grasvlakte komt tot leven dankzij speelse elementen, zitbanken en beplanting. Later krijgt ook de kop van de kanaalkom een make-over. Opnieuw draait alles om verbinding, vergroening en beleving. Het Verbindingsplein sluit aan op de lagere kade via een weidse trappenpartij van 23 treden met asymmetrische breedtes.

Elke uithoek van het plein ademt duurzaamheid door slimme keuzes op vlak van materialen, functionaliteit en leefbaarheid. Hier geen betonstraatstenen, maar kleurvaste en onverslijtbare Kandla Grey-kasseien. De gewijzigde verkeerscirculatie, het vele groen, de verplaatsing en opwaardering van de hotelingang en de nieuwe halteplaats voor de hotelbussen aan de Groene Boulevard maken het Verbindingsplein tot een veilig én betrouwbaar rust- en ontmoetingspunt in de stad.

Achter betrouwbaarheid schuilt een flinke brok innovatie. Zo is de positie en vorm van plantvakken en zitbanken geen toeval. Want naast heel mooi en supergezellig, hebben ze ook een belangrijke terreurbeschermende functie. De Oversteekplaats aan het Verbindingsplein wordt aan beide zijden geflankeerd door twee ledstroken. Die zijn gekoppeld aan de verkeerslichten voor voetgangers en lichten groen en rood op.

Bekijk hier alle laureaten van de Publica Awards 2021.