Tweede editie ‘Van den Berk over Bomen

Van den Berk Boomkwekerijen opent met de lancering van de volledig vernieuwde tweede editie van het naslagwerk  ‘Van den Berk over Bomen’ haar jubileumjaar. Het bedrijf uit Sint-Oedenrode  viert dit jaar haar 75-jarig jubileum.De eerste editie van het boek was bij verschijning in 2002 direct een succes en geldt nog altijd als een belangrijk naslagwerk voor inrichters van de buitenruimte. De nieuwe editie beschrijft  1101 in  Europa voorkomende bomen. Het boek is uitgebreid met 383 nieuwe soorten en cultivars en iedere beschrijving is voorzien van fraai bijbehorend beeld. Het is bedoeld voor landschapsarchitecten, hoveniers,  gemeentelijke inrichters van de buitenruimte, tuinontwerpers en bomenliefhebbers in heel Europa en is wederom verkrijgbaar in de talen Nederlands, Engels, Duits en Frans.

De basis voor het boek werd gelegd door de twee senioren, Jan en Paulus van den Berk. Cees van Casteren, productiemanager en sinds meer dan 40 jaar werkzaam bij Van den Berk Boomkwekerijen is verantwoordelijk voor de aanvullingen van het sortiment. Nieuwe cultivars die zich inmiddels hebben bewezen zijn toegevoegd, evenals vele andere, nog weinig bekende en gebruikte cultivars. Deze cultivars verdienen gezien hun eigenschappen ook een plaats. Ze zijn tevens een kracht van het boek, omdat kennis over onbekende soorten en cultivars kan bijdrage aan originele beplantingsplannen en meer biodiversiteit. Dat laatste is een speerpunt van Van den Berk Boomkwekerijen. “Biodiversiteit is een must” volgens algemeen directeur Pieter van den Berk. “Het maakt ons minder kwetsbaar voor ziekten en plagen en is een verrijking voor vogels en het insectenleven”.  Het is een van de redenen voor het uitgeven van dit boek waaruit overigens ook enkele tientallen cultivars zijn verdwenen, omdat ze nauwelijks meer worden geplant en er inmiddels betere cultivars van in omloop zijn.


Kew Royal Botanic Gardens
Tony Kirkham, hoofd van het wereldberoemde Kew Royal Botanic Gardens, schreef een introductie voor het boek wat, zoals hij zegt, in zijn boekenkast een vaste plaatst zal krijgen naast de eerste editie.

Ook Harry van Trier, een bekende Vlaamse groenauteur en docent is zeer verheugd over deze nieuwe uitgave. Hij schreef onder andere het volgende: “Deze tweede editie van ‘Van den Berk over Bomen’ is meer dan een aanvulling op de eerste uitgave. Het is een nieuw boek, dat ongetwijfeld snel uit zal groeien tot een geliefd naslagwerk bij elke liefhebber van bomen. De informatie in woorden, iconen en beelden is uitgebreid en correct toegespitst op ons klimaat. Nieuw zijn enkele inleidende artikelen, die ik met veel plezier heb gelezen, en die een grote hulp zullen zijn bij het opmaken van beplantingsdossiers. Zo is er een uitgebreide tekst over het hoe en waarom van soortkeuze. Het belang van een goede grondvoorbereiding komt eveneens aan bod. En hoe los je zulke grote bomen als je ze ontvangt? Hoe plant en verzorg je ze? Vragen die bij heel wat groengebruikers leven en waarop zelden een goed antwoord wordt aangeboden in de bestaande literatuur. Deze toevoegingen maken deze nieuwe editie nog waardevoller dan de vorige”.

Praktische info
Behalve dat het beschreven sortiment is aangepast en uitgebreid, heeft de tweede editie ook een aantal nieuwe hoofdstukken met praktische informatie. Er worden handvatten en richtlijnen gegeven voor de soortkeuze, het inrichten van goede groeiplaatsen en het lossen en aanplanten van grote bomen. Ook toekomst- en drachtbomen krijgen ruim aandacht. De 1032 pagina’s beslaande uitgave bevat meer dan 1700 foto’s van tientallen fotografen uit verschillende landen. De vernieuwde symbolen en het uitgebreide zoeksysteem geven de gebruiker de mogelijkheid om eenvoudig de juiste bomen voor hun plannen te selecteren.

Te bestellen vanaf eind januari 2015 via www.vdberk.nl