Twee winnaars ELCA Trend Award

Circl van ABN AMRO en Green Dream van Geelen Counterflow zijn de winnaars van de ELCA Trend Award 2018. De prijzen werden uitgereikt op de internationale groenvakbeurs GalaBau in het Duitse Neurenberg.

 


De ELCA Trend Award wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een project dat voldoet aan het hoogste professionele niveau in het groene vak. Speciale aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid en onderhoud. De internationale vakjury bezocht de vier projecten persoonlijk in juli dit jaar en bekeek vooral of de groenprofessionals op deze onderdelen een stap verder zijn gegaan. Daarnaast beoordeelde de jury ook de totstandkoming van het project, de kwaliteit, hoe trendsettend het project is en of dit als voorbeeld kan dienen voor innovatie in de sector.

Trendsettend
Voor deze prijs waren vier Nederlandse projecten genomineerd. De internationale vakjury bezocht in juli dit jaar de vier projecten persoonlijk en bekeek of de groenprofessionals op de onderdelen duurzaamheid en onderhoud een stap verder zijn gegaan.

De nominaties:
• De Groenzoom – BTL: natuur- en recreatiegebied van 560 hectare in een sterk verstedelijkte omgeving.

• Circl – Donkergroen: 100% circulaire openbare (dak)tuin in het Amsterdamse zakendistrict.

• Green Dream – Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen, ontwerp Iverna Zaalberg – Natuur bij huis; ecologische bedrijfstuin.

• De Knoop – Koninklijke Ginkel groep: functioneel groen in en om een voormalig rijkskantoor in combinatie met een circulair paviljoen.

Twee winnaars

Bij hoge uitzondering koos de jury uit deze vier nominaties twee winnaars omdat beide projecten in dezelfde mate zowel qua concept als qua realisatie zeer goede voorbeelden zijn van bouwen met groen.

• ‘Green Dream’ is een ecologische bedrijfstuin in het Limburgse Haelen. De jury is verheugd dat het kantoor van Geelen Counterflow tot het duurzaamste van de wereld behoort. In de kantoortuin staan natuurbeleving en biodiversiteit centraal. “Een fantastisch voorbeeld van een natuurlijk en doordacht ontwerp van een kantoortuin” zo oordeelde de jury. “Het is bijzonder goed gelukt om moderne bouwelementen en de groene omgeving tot een geheel te smeden. Gelijktijdig is daarmee een esthetisch zeer aansprekende tuin gecreëerd.”

 

‘Circl’ van ABN AMRO Bank is een paviljoen in het dichtbebouwde zuiden van Amsterdam. Hier realiseerde Donkergroen uit Sneek een 100% circulaire openbare (dak)tuin. “Een zeer geslaagd groenproject dat 100% recyclebaar, vernieuwbaar en met respect voor de natuur is ontwikkeld. Het doel om de medewerkers van de bank een tuin met werkplekken te bieden is fantastisch in het totaalconcept geïntegreerd”, aldus het juryrapport.