Twee aparte buitenbelevingen

Twee aparte buitenbelevingen

Hoe spring je om met de inrichting van de (buiten)ruimte als de omgeving groen is of integendeel net niet? We bekijken een voorbeeld van elk in de Thaise hoofdstad Bangkok. Enerzijds trekken we naar het nieuwe luxehotel So Bangkok, dat ingeplant is aan de rand van het grootste stadspark (Lumpini). Anderzijds bezoeken we een van de vele nieuwbouw appartementsblokken, die langsheen de belangrijkste invalswegen naar het centrum als paddenstoelen uit de grond schieten. Op plaatsen dus waar het groen schaars is. De oplossing in onder meer het eveneens nieuwe Life65@Sukhumvit: je creëert op diverse verdiepingen groene ruimtes, compleet met bomen op het dak…


Het 30 verdiepingen tellende hotel So Bangkok opende in 2011 de deuren en is na een vestiging in Mauritius de tweede So Sofitel ter wereld. So Bangkok ligt op een toplocatie in het hart van de stad, grenzend aan de groene long van de Thaise hoofdstad, het Lumpini Park, op de hoek van de wegen North Sathorn en Rama IV. Hierdoor ontstaat een uniek zicht op zowel het park als de skyline van Bangkok. Dit is een nieuw soort luxe “boutique hotel” van de Franse hotelgroep, waarin hedendaags design door befaamde architecten en/of internationale beroemdheden uit de wereld van de mode, het design of de kunst de hoofdrol speelt.

Sobere buitenruimtes
Doorloop je het hotel, dan merk je hoe sober de buitenruimtes van groen voorzien zijn. Er is, bijvoorbeeld, wel een grote ‘ligweide’, maar veel meer dan een grasveld en wat sobere beplanting is er niet te zien. Hetzelfde merk je in andere buitenruimtes, waar de aanwezige beplanting meer voor een soort sfeerschepping zorgt. Dat is onder meer het geval helemaal boven in een unieke en intieme buitenruimte, het HI-SO Moonlit Cabanas, met plaats voor 120 gasten.

“De buitenruimte werd aangepakt door de plaatselijke firma A PLUS L”, vernemen we van marketing communications executive Chanrutt Thayartsuwan. “Dit bedrijf speelde in op het ontwerp van de gekende Thaise architect Smith Obayawat van OBA, die het hotel uittekende. Bij het So Bangkok wordt de groene buitenruimte eigenlijk gevormd door het Lumpini park en daarom wordt het groene verhaal grotendeels vertaald in de structuur van het gebouw zelf, zodat het een mooi aansluit bij het ander.”

“Bij het hotel draait alles om het verhaal van de vijf elementen: water, aarde, hout, metaal en vuur, waarbij het geheel overkoepeld wordt door een door de Franse designer Christian Lacroix ontworpen ‘Tree of Life’, meteen ook het embleem van het hotel. Het architectenbureau voorzag diverse metalen kleurstellingen in de gevel en trok vijf andere Thaise ontwerpers aan voor het design van het interieur. Elk van hen pakte één element aan.”

De eerste vier elementen leidden elk tot vier totaal verschillende soorten gastenkamers. Er zijn 238 van deze gastenkamers en elk van deze is uniek. Ze variëren in afmetingen van 38 m² tot 138 m². Het vijfde element, vuur, werd het thema van de openbare ruimtes en restaurants. De kamers zijn van de hand van Pongthep Sagulku (August Design: water), Vitoon Kunalungkarn (IAW Design: aarde), Nithi Sthapitanonda (49 Group: hout) en Somchai Jongsaeng (Deca Atelier: metaal). Het vuurelement kwam er via Rujiraporn Wanglee (PIA Interior).

Water bovenaan, metaal onder
“De elementen voor de kamers liggen allemaal op elkaar gestapeld. Het is niet toevallig dat water helemaal bovenaan kwam te liggen, met daaronder respectievelijk aarde, hout en metaal”, gaat mevrouw Thayartsuwan verder. “Wie op bezoek komt, kiest zelf eerst het element dat het beste bij hem of haar past. Hiervoor werd een speciale vragenlijst ontworpen, waarna wij het ideale voorstel kunnen maken.”

“Het belangrijkste is dat Bangkok een stad is die bulkt van de contrasten en dat zoiets weerspiegeld moest worden. Daarom kwam er een evenwicht tussen de van leven bruisende straten en het ingetogen, serene karakter van het Lumpini Park. Hierbij wordt dankzij de synergie tussen de elementen gestreefd naar het harmoniëren van plaats en ruimte met de wensen van het individu. Daarbij heeft elk element zijn eigen unieke energie en karakteristieken. Enkele voorbeelden: bij de waterkamers staat er een onyx bad naast het raam en kregen de wanden een donkere en mysterieuze toon. Verkies je het element aarde, dan word je als gast ondergedompeld in ‘moeder natuur’, waarbij oude Thai muurschilderingen afsteken tegen in het oog springend blauw. Bij het element hout interageren hout en licht, waardoor een rustgevend gevoel ontstaat en bij het element metaal spelen eenvoud en rust de hoofdrol, in onberispelijke ruimtes, vol met metalen details.”

Voor buitenactiviteiten wordt dankbaar gebruikgemaakt van het (zicht op het) Lumpini Park. Dat is onder andere het geval bij de ‘picknick’-optie. Gasten kunnen in alle rust en op elk moment van de dag van een picknick genieten, zonder dat ze daarvoor het hotel hoeven te verlaten.

“Zo kan er op de tiende verdieping gepicknickt worden op het gras van de Solarium Oasis, naast het ‘infinity’ zwembad. Gasten hoeven evenwel niet in het hotel te blijven. Wij maken alles klaar, bezorgen hen een fiets en dan kan wie dat wil genieten onder de schaduw van de bomen van het nabije park. De achterliggende gedachte ligt voor de hand: onze gasten moeten maximaal kunnen genieten van de parklocatie en zitten op de eerste rij als het gaat om genieten van het inspirerende zicht, of ze nu in het hotel blijven of niet.”