Gent / Groene wand rond gestapelde school

Het architectenbureau Xaveer De Geyter Architects (XDGA) heeft een opmerkelijk ontwerp afgeleverd voor het stadsgebouw langs de Schipperskaai in de Oude Dokken in Gent.

In het gebouw komen een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal. Door deze constructie bijzonder compact te houden, ontstaat er aan de zijde van het water plaats voor een grote ‘groene buitenkamer’, een enorme pergola waar verschillende buitenruimtes worden gestapeld. Een speellint loopt door het ontwerp heen, en sluit perfect aan op het woonproject en het buurtpark waaraan het stadsgebouw grenst.


Voor deze opdracht vormde XDGA een tijdelijke vereniging met het studiebureau Ney & Partners en het studiebureau Boydens. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent staat in voor de realisatie van het gebouw. Als alles volgens planning verloopt, starten de bouwwerken in de loop van 2017 en opent de school in 2019.

Verticale verdeling
In het ontwerp brengt het architectenbureau het programma onder in een compact volume van 40 bij 31 meter. De diverse functies – kinderdagverblijf, basisschool, buitenschoolse opvang en de sporthal voor zowel de school als de wijk – worden verdeeld over de vijf verdiepingen van het gebouw.

Om het probleem van de buitenruimtes voor elk van de functies op te lossen, heeft XDGA ook die gestapeld in één grote buitenruimte. De buitenruimtes sluiten direct aan op de functie waartoe ze behoren.

Verticale tuin
Het gebouwde en het ‘open’ volume vullen samen de maximaal mogelijke envelop op de locatie. De eenheid van het ‘binnenvolume’ en het ‘buitenvolume’ ontstaat uit de gedeelde gevelconstructie, een gegalvaniseerd stalen frame.

Aan de kant van de buitenruimte is de constructie bedekt met een metalen gaas, voorzien van vegetatie. Uit deze groene wand is een aantal ramen gesneden. Aan de kant van de binnenruimtes is de gevel ontworpen als een patchwork van open en dichte vlakken. Daardoor behoudt men van binnenuit zicht op het naastgelegen plein, de straat, de kade of het park.

 

stadsgebouw simulatie 3 kopie

school gent

stadsgebouw-ligging kopie