Turnhout Groen- en bloemenstad 2016

Turnhout werd door de Vereniging voor Openbaar Groen VVOG in de wedstrijd Groene Lente uitgeroepen tot ‘Groen- en bloemenstad 2016’. Daarmee zal Turnhout deelnemen aan de Europese groen- en leefmilieuwedstrijd Entente Florale.

Turnhout werd verkozen tot Groen- en Bloemenstad omdat de stad de voorbije jaren Groene Lente voorbeeldstellende projecten heeft gerealiseerd. Hiermee treedt Turnhout in de voetsporen van Nieuwpoort, Sint-Niklaas, Eeklo en Genk


Hierdoor zal de stad door de VVOG voorgedragen wordt om deel te nemen aan de internationale wedstrijd Entente Florale 2016. Entente Florale is een wedstrijd op Europees niveau met leefbaarheid als wedstrijdthema. Entente Florale telt twaalf Europese landen die elk participeren met 2 kandidaten en die door een vakjury worden bezocht. Entente Florale reikt op een plechtige slot- manifestatie de bronzen, zilveren of gouden ereplaten en diploma’s uit.

Volgende zomer komt de internationale jury van Entente Florale op bezoek in Turnhout en beoordeelt ze in hoeverre de criteria van een leefbare stad ingevuld worden. De VVOG begeleidt het stadsbestuur bij de opmaak van het wedstrijddossier en het organiseren van het jurybezoek. In het najaar van 2016 wordt voor de Vlaamse groendeskundigen een studiebezoek aan Turnhout uitgestippeld. Ook zal de Finale van de Groene Lente in 2016 in Turnhout plaatsvinden.