Tulpenboom Boom van het Jaar 2019

De Tulpenboom of Liriodendron tulpifera is in Nederland winnaar geworden van de verkiezing Boom van het Jaar 2019.

Sinds twintig jaar benoemt de boomkwekerijsector een boom van het jaar. De afgelopen acht jaar ligt het initiatief daarvoor bij LTO Cultuurgroep Laanbomen. Tijdens de LTO-kennisdag kunnen de aanwezige boomtelers kiezen uit drie genomineerde bomen.


Schaduwgevende bomen

Voor 2019 is het thema: “Schaduwgevende Bomen”. Omdat de zomers warmer worden en er in de steden steeds meer behoefte is aan ruimte voor afkoeling en schaduw leek het de Cultuurgroep goed dit thema voor 2019 vast te stellen. De kandidaat bomen moeten gezond groeien, in een groot deel van Europa toepasbaar zijn, en voldoende beschikbaar.
Er werden ongeveer 30 bomen voorgedragen, waaruit de jury drie bomen genomineerd heeft. Naast de Tulpenboom, de Japans Kaukasische Els of Alnus speathii Spaeth en de Trompetboom of Catalpa bignonoides. De Tulpenboom kreeg 60%, de Els 24% en de Trompetboom 16%. Van de winnaar en de genomineerden zal een poster gemaakt worden, die in het voorjaar uit gaat komen en via de vakbladen verspreid gaat worden.

Liriodendron tulpifera (Tulpenboom)
De gewone tulpenboom is afkomstig van Noord-Amerika en is genoemd naar de tulpvormige groenig-oranje bloemen die zich wat tussen het blad verschuilen. De bloei komt pas op latere leeftijd. Deze soort vormt uiteindelijk een grote boom, die wel tot 30 meter hoogte kan reiken. De bloemen zijn heel bijzonder en lijken wat op tulpen, vandaar ook de naamgeving. Vele mensen denken bij tulpenboom dat het om een Magnolia gaat, maar de Nederlandse naam voor Magnolia is echter ‘beverboom’. De Liriodendron behoort wel tot de familie van de ‘Magnoliaceae‘ waar dus ook de Magnolia’s onder vallen