Knokke-Heist organiseert opleiding ecologische ontwerp voor tuinaannemers

Knokke Heist organiseert samen met Velt op 20 oktober een korte opleiding (1 namiddag) voor tuinaannemers over ecologisch beplantingsontwerp.

Knokke-Heist beheert het openbare terrein al jaren zonder pesticiden. Sinds 1 januari 2020 mogen ook particulieren geen synthetische herbiciden meer gebruiken in hun tuin, oprit of terras. Maar wie een tuinaannemer inhuurt voor zijn of haar privé-tuin, kan deze producten wel nog laten aanbrengen. Tuinaannemers hebben namelijk een fytolicentie bekomen na het volgen van een opleiding over de risico’s en het gebruik van pesticiden. Daarom gaat Knokke-Heist nog een stap verder. Op basis van een gemeentelijke politieverordening is vanaf 1 januari 2021 het gebruik van pesticiden op het hele grondgebied verboden, met uitzondering van de professionele land –en tuinbouw.


Slechts 1 op de 3 inwoners gebruikt geen bestrijdingsmiddelen

Uit een lokale bevraging bij de bevolking blijkt dat 91% van de inwoners bewust is van het feit dat het gebruik van bepaalde pesticiden verboden is voor de niet-professionele gebruiker. Maar slechts 33% van de deelnemers geeft aan geen producten meer te gebruiken. Uit een bevraging bij de plaatselijke tuinaannemers geeft 76% toe dat ze de tuinproblemen bij hun klanten aanpakken met chemische bestrijdingsmiddelen. Meestal is dit op uitdrukkelijke vraag van de klant.

Het gemeentebestuur doet een oproep aan alle tuinaannemers en eigenaars van een tuin om Knokke-Heist voortaan gifvrij te houden.

Opleiding ecologisch beplantingsontwerp

Volgende onderwerpen komen hierbij aan bod:

  • Successie is de basis van een ecologisch beplantingsontwerp, de bijhorende beplantingsmethode en het beheer.
  • In de ecologische tuin kiezen we resoluut voor een beplanting die een meerwaarde biedt voor de biodiversiteit en tegelijk onderhoudsarm is. Dit kan je toepassen zowel in strakke als in natuurlijke tuinen.

De vorming is geschikt voor wie professioneel betrokken is bij het groenontwerp en het groenbeheer van particuliere en publieke groene ruimten. Ze wordt gegeven door Christophe Dierckxsens, landschaps- en tuinarchitect, mede-oprichter van NATUURSTUDIO en door Greet Tijskens, ecotuinmedewerker Velt. Deelname is gratis.

Inschrijven bij [email protected]