Rozenkweker David Austin overleden [VIDEO]

Op 18 december 2018 overleed David Austin, de ‘Vader van de Engelse Rozen’, en een van de meest succesvolle rozenveredelaar van de 20ste eeuw.  Hij werd 92 jaar oud.

 


David Austin (1926-2018) groeide op als boerenzoon in het Engelse Albrighton, Shropshire. Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in bloemen en planten, en kweekte hij onder meer lupinen. Op een bepaald ogenblik raakte hij in de ban van rozen. Maar hij ergerde zich aan de stijve groeiwijze en het gebrek aan geur van de vele moderne rozen.

Engelse roos

Daarom startte hij met een origineel kweekprogramma om het goede van de moderne rozen (vooral hun lange bloei en herbloei en hun ziekteresistentie) te combineren met het beste van de oude rozen (hun mooie heesterachtige groeiwijze, de prachtige bloemvormen en hun onvolprezen geur). Hij kruiste diverse diverse oude rozen, zoals de gallica-, damascener- en albarozen, met moderne thee- en floribundarozen.

Zijn eerste succes in 1961 was ‘Constance Spry’ – een kruising van de Gallicaroos ‘Belle Isis’ en de Floribunda ‘Dainty Maid’. Het is een prachtige roosbloeiende en heerlijk geurende leiroos. ‘Constance Spry’ bloeit spijtig genoeg slechts één keer.

 

In 1969 lanceerde hij zijn eerste ‘Engelse rozen’ die wél doorbloeiden. Maar die waren geen succes, onder meer omdat ze erg ziektegevoelig waren en stakerig groeiden. Het duurde tot 1983 voor hij echt doorbrak toen hij op de Chelsea Flower Show drie nieuwe rozen introduceerde, waaronder de roze ‘Mary Rose’ en vooral de geelbloeiende ‘Graham Thomas’. Die nieuwe rozen werden in de Britse pers alom bejubeld omwille van de prachtige bloeivorm, de fijne geur en de mooie, gezonde groei: nieuwe rozen met een oude uitstraling. ‘Graham Thomas’ werd enkele jaren later door de World Federation of Rose Societies (WFRS) uitgeroepen tot beste wereldroos.

 

Voortsurfend op dat succes bracht Austin in de loop der jaren meer dan 200 ‘Engelse rozen’ op de markt. Hij publiceerde ook een aantal interessante boeken, zoals ‘The Heritage of the Rose’ in 1988 en ‘The English Roses’ in 1993.

 

www.davidaustinroses.co.uk