Hooikoorts met nieuwjaar?

Door de zeer hoge temperaturen van de afgelopen weken bloeien de eerste hazelaars, weken eerder dan normaal. Met verwachte temperaturen ruim boven de 10 graden zullen veel hazelaars rond nieuwjaar in bloei staan en hooikoortsklachten kunnen veroorzaken.

 


Mensen die allergisch zijn voor het pollen van de hazelaar kunnen met de kerst- en nieuwjaarsdagen hooikoortsklachten ervaren. Op verschillende plaatsen zijn de eerste hazelaars namelijk al volop in bloei gezien. Met de verwachte maximum- en minimumtemperaturen boven de tien graden Celsius aan het einde van deze week zullen steeds meer hazelaars in bloei gaan komen. Vroeger lag de piek van de eerste bloei van de hazelaar rond 15 februari. Mogelijk valt de piek van eerste bloei dit jaar voor het eerst rond de jaarwisseling.

Het jaar waarin de hazelaars tot nu toe het vroegst bloeiden was 2013 met een gemiddelde eerste bloeidatum van 6 januari. Het is overigens ook waarschijnlijk dat de eerste vroegbloeiende elzen de komende dagen in bloei gaan komen en pollen gaan verspreiden.

 

Speenkruid in bloei

Dat hazelaar en els al bloeien komt door een combinatie van de extreem hoge temperaturen in de afgelopen weken in combinatie met een paar nachten met lichte vorst aan de grond halverwege oktober. De vorst is voor de bomen en planten die in de winter een koude periode nodig hebben om snel in bloei te komen zodra de temperaturen flink oplopen waarschijnlijk een signaal geweest dat het winter was.

Naast bloeiende hazelaar is aan veel meer planten te zien dat het zeer warm is. Op diverse plaatsen wordt het eerste bloeiend speenkruid gezien en staat fluitenkruid te bloeien en in tuinen hebben diverse rozen nog bloemen.

 

speenkruid_gertpaassen

Bron: Wageningen UR