Top 10 vaste planten voor een droge bodem
In de afgelopen jaren is droogte steeds meer een belangrijk probleem geworden in stedelijke gebieden. Gelukkig zijn er veel droogtebestendige vaste planten beschikbaar. Deze planten hebben diepe wortels of kunnen vocht vasthouden in hun wortels of bladeren. De vaste planten uit deze top 10 zijn bijzonder goed bestand tegen droge omstandigheden op zonnige locaties.
Limonium – lamsoor
Luchtige, laatbloeiende vaste plant. Geschikt als vakkenvuller, maar ook als weefplant tussen andere planten.
Origanum – marjolein
Bossig groeiende bodembedekker. Ook geschikt als randbeplanting en in de eetbare ‘tuin’.
Phlomis russelliana – Brandkruid
Uitstekende bodembedekker met een uitzonderlijke levensduur, gedijt zelfs in droge omstandigheden waar het tijdelijk een verzwakt uiterlijk kan vertonen, maar altijd weer terugkomt.
Rosmarinus officinalis – Rozemarijn
Er zijn tegenwoordig tal van kruipende variëteiten van rozemarijn beschikbaar, die uitstekend bestand zijn tegen droogte en heerlijk geuren.
Calamagrostis – struisriet
Sterk siergras. Mooi wintersilhouet met de grote open pluimen die diep goudgeel kleuren. Zowel solitair toepasbaar, als in groepen.
Pulmonaria – longkruid
Een goede polvormende plant met opvallend zilverachtig blad. Tijdens droge periodes kan deze plant er verzwakt uitzien, maar hij herstelt zich altijd moeiteloos.
Sedum – vetkruid
Wintergroene tot halfwintergroene succulent. Sedum spectabile (roze hemelsleutel) verdient speciale vermelding met mooie roze bloemen die het zowel goed doen in groepen als in een gemengde beplanting.
Delosperma – ijssbloem
Kleurrijke bodembedekker, die zo’n 10 centimeter hoog groeit. Deze compacte succulent vormt mooie dichte tapijten.
Salvia – salie
Veelzijdig geslacht. Noemenswaardig zijn S. microphylla en S. greggii met een bossige groei en een lange en rijke bloei tot de eerste vorst in vele kleuren.
Nepeta – kattenkruid
Perfecte vakkenvuller met sprekende blauwe bloemen en grijsgroen blad. Bloeit lang door.