Tentoonstelling / Lenses On A Landscape Genius

Naar aanleiding van de 300ste verjaardag van de geboorte van Lancelot ‘Capability’ Brown organiseert the Landscape Institute een tentoonstelling over het werk van de belangrijkste Britse landschapsarchitect.

Lancelot ‘Capability’ Brown (1716 –1783) is als een van de grondleggers van de zogenaamde Engelse landschapsstijl de belangrijkste Britse tuinontwerper uit de geschiedenis. Hij was in de tweede helft van de 18de eeuw de favoriete tuinontwerper van al wat naam en faam had in de Britse aristocratie. Wie het zich ook maar enigszins kon permitteren, huurde hem in om het landschap rond hun landgoed te herinrichten.


Brown werd bedacht met het toevoegsel ‘Capability’ omdat hij in eender welke landgoed een ‘mogelijkheid’ zag om deze om te toveren tot een landschapstuin. ‘The Omnipotent Magician’, zo luidt de titel van een biografie die in 2011 over hem verscheen.

Opmerkelijk is dat veel van de Browniaanse parken zeer goed bewaard zijn gebleven, en in staat zijn gebleken om zich aan te passen aan het hedendaags gebruik als publiek park, golfterrein, schooldomein en zelfs als safaripark.

Tot nu toe zijn er meer dan 250 domeinen geïdentificeerd waar Brown zou gewerkt hebben. Op de website van het Brownjaar kunt u een interactieve raadplegen waarop alle domeinen zijn aangeduid. Een aantal daarvan zijn geopend voor het publiek en organiseren in de loop van het jaar tentoonstellingen en andere evenementen in het kader van het Capability Brown Festival. Daaronder enkele van de beroemdste Britse landschapstuinen. Voor een beknopt overzicht, klik hier.

 

Tentoonstelling

Op de tentoonstelling in het Building Centre in Londen zijn foto’s te zien van de landschappen van Capability Brown door enkele van de bekendste Britse landschaps- en tuinfotograven. De tentoonstelling georganiseerd door The Landscape Institute is onderdeel van het 2016 London Festival of Architecture, en past in de viering van 300 jaar Capability Brown. De tentoonstelling loopt tot en met 25 augustus 2016.

Ook elders in Engeland, meestal op landgoeden waar Capability Brown heeft gewerkt, lopen dit jaar tal van tentoonstellingen. Een volledig overzicht vindt u op de website van het Capability Brown Festival 2016.