Landart in Flevoland [VIDEO]

Nergens op de wereld vind je zoveel Land Art bij elkaar als in Flevoland, landschapskunst in de onbegrensde buitenruimte. Op plekken waar je het niet verwacht is het ineens daar, midden in het landschap. Tot en met eind oktober worden er weer inspirerende tours georganiseerd.

Tijdens de aanleg van de Flevopolder besloten de ingenieurs en planologen de gelegenheid te baat te nemen en een aantal grote kunstwerken te realiseren. Ze richtten zich daarbij op een kunstvorm die tot hun verbeelding sprak: Land Art.


Het resultaat is een collectie van zes landschapskunstwerken van wereldberoemde kunstenaars als Robert Morris, Richard Serra en Daniel Libeskind. En een situatie die uniek is in de wereld: zes landschapskunstwerken die in één dag bezocht kunnen worden.

 

Zevende kunstwerk

In de Noordoostpolder wordt de komende tijd het zevende landschapskunstwerk gerealiseerd, naar een ontwerp van kunstenaar Paul de Kort. Het komt te liggen in het water van het Zwarte Meer en zal bestaan uit 48 begroeide ‘kraggen’ die in formatie meebewegen met de stromen van wind en water. De kraggen drijven in een gebied van 6 hectare rond een 150 meter lange pier op de plek van de voormalige dam tussen het Zwarte Water en het lichthuis Oud Kraggenburg.

 

pier_horzon-zicht-vanaf-de-1.2880x0

 

LandArt Tours

Tot eind oktober worden er weer begeleide rondritten georganiseerd. Er zijn zes kunstwerken te zien.

 

Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind

 

 

Exposure van Antony Gormley

 

 

Observatorium van Robert Morris

 

 

De Groene Kathedraal van Marinus Boezem

 

 

 

Sea Level van Richard Serra

 

 

Aardzee van Piet Slegers

 

 

De tours beginnen om 10.00 uur bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Het bijzondere gebouw is ontworpen door Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van het Japanse architectenbureau SANAA.

Tijdens de tour vertelt een gids alles over de landschapskunstwerken en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Halverwege de dag wordt op een bijzondere locatie een lunch genuttigd. De volledig verzorgde tour kost € 49,50 per persoon, inclusief vervoer per touringcar.

www.landartflevoland.nl