Capability Brown Festival

In 2016 is het 300 geleden dat Lancelot ‘Capability’ Brown werd geboren (1716 –1783). Naar aanleiding daarvan organiseert het Britse Landscape Institute dit jaar het grote Capability Brown Festival.

Capability Brown is als grondlegger van de zogenaamde Engelse landschapsstijl de belangrijkste Britse tuinontwerper uit de geschiedenis.


Het hele jaar zijn er op diverse plaatsen en domeinen waar Brown gewerkt heeft tentoonstellingen en bijzondere evenementen. Een volledig overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website van het Capability Brown Festival.

 

Landschapstuin

Brown was de favoriete tuinontwerper van de Britse aristocratie. Wie het zich ook maar enigszins kon permitteren, huurde hem in om het landschap rond hun landgoed te herinrichten. Zijn motto, ‘Tuinen als onderdeel van een landschap en het landschap als een tuin’, was hun op het lijf geschreven. Ze waren uitgekeken op de formele Franse tuinen, die beschouwd werden als een product van het Franse absolutisme. In navolging van de Verlichting wilden ze een ‘natuurlijke’ tuin die niet gedomineerd werd door de mens. Ze lieten zich daarbij inspireren door de arcadische landschappen van kunstenaars als Claude Lorrain en Nicolas Poussin die ze op hun Grand Tour door Europa hadden leren kennen.

 

Capability

Brown werd bedacht met het toevoegsel ‘Capability’ omdat hij in eender welke tuin een ‘mogelijkheid’ zag om deze om te toveren tot een landschapstuin. Onder impuls van hem gingen tientallen formele tuinen op de schop. Bloemperken en parterres, rechte paden, getrimde hagen, vijvers en moestuinen werden vervangen door kronkelende paden en grote boom- en struikmassieven. Riviertjes werden afgedamd om er een meer van te maken, en soms werden hele dorpen verplaatst omdat ze het uitzicht bedierven. Graspartijen liepen door tot aan de vensters van het landhuis. Dank zij de ha-ha, een beroemde uitvinding van Brown, werd het parkwild en ander vee uit de buurt van het landhuis gehouden zonder dat een vervelende afsluiting het uitzicht belemmerde.

‘The Omnipotent Magician’, zo luidt de titel van een biografie die in 2011 over hem verscheen.

 

Beroemde tuinen

Zijn naam is verbonden met enkele van de beroemdste Engelse parken: Stowe in Buckinghamshire, Alnwick Castle in Northumberland, Trentham Gardens in Staffordshire, Holkham House in Norfolk, Kew Gardens, Hyde Park, Syon Park, Cliveden House en Hampton Court nabij Londen, Petworth in Sussex, Blenheim bij Oxford, Charlecote Park bij Stratford-upon-Avon, Chatsworth in Devonshire, Harewood House in Yorkshire en Longleat bij Bath.

Croome, Worcestershire

The south front of the house seen across the lake at Croome Park, Croome D'Abitot, Worcestershire. Capability Brown remodelled the exterior facades of the house in Classical Palladian style, and added wings to the east and west in 1752.


Sherborne Castle, Dorset

sherborne_castle_dorset_c_visitengland_peter_booton_264x168
Trentham, Staffordshire

the_trentham_estate_staffordshire_-_tulips_may_cjoe_wainwrigh_264x168_
Chatsworth, Derbyshire

View of Chatsworth House from the end of the Canal Pond

Harewood, Yorkshire

harewood_yorkshire_charewood_house_trust_amanda_bond_264x168_0

Hampton Court Palace, London

Hampton Court Palace, Richmond

Weston Park, Staffordshire

weston_park_staffordshire_paines_bridge_c_visitengland_264x168

Compton Verney, Warwickshire

DIVA KINGS DP_SPREAD

Lowther Castle & Gardens, Cumbria

lowther_castle_gardens_cumbria_c_visitengland_264x168_0

 

Blenheim Palace, Oxfordshire

longleat

 

Longleat

stowe.-palladian-bridge-with-snow-in-winter-crobin-simpson


Stowe, Buckinghamshire

stowe.-temple-of-concord-and-victory-autumn-cnational-trust-images-1121434

 

Naar aanleiding van het Capability Brown Festival is een interactieve map gemaakt met alle parken en tuinen waar Capability Brown heeft gewerkt. Tot nu toe zijn er meer dan 250 geïdentificeerd. Een aantal daarvan zijn geopend voor het publiek.

Portrait of Lancelot ‘Capability’ Brown, c.1770-75, Cosway, Richard (1742-1821) / Private Collection/Bridgeman Images