Tentoonstelling / Een reis door de tuinen van Europa

De tentoonstelling ‘Een reis door de tuinen van Europa. Van Le Nôtre tot Henry James’ van 5 juli tot 20 oktober in de Reggia di Venaria in Turijn presenteert het buitengewone ‘avontuur’ van de tuinen in Europa aan de hand van teksten van beroemde reizigers die in de 18de en 19de eeuw die tuinen bezochten.

 


De Reggia di Venaria Reale, het voormalige paleis van de Savoye aan de rand van Turijn, werd gebouwd op de jachtgronden van Carlo Emanuel II met als doel te wedijveren met Versailles. Diverse architecten, waaronder Amedeo di Castellamonte, werkten van 1661 tot 1767 aan dit buitenverblijf van de Savoye. Het enorme complex is 80 hectare groot en met veel zorg gerestaureerd en staat sedert 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ook de tuinen werden de voorbije jaren zorgvuldig gerestaureerd en gemoderniseerd. De tuinen, 80 hectare groot, bestaan uit meerdere Italiaanse stijltuinen, waaronder een grote moestuin (de grootste van Italië). De grotten uit de 17de eeuw werden hersteld en er is ook een 500 meter lange visvijver, een stallencomplex en een citroenkas. ‘Il Giardino delle sculture fluide’ is een tuin aangeplant rondom de sculpturen van Giuseppe Penone. De Fantacasino is ontworpen voor kinderen. Het lijkt op de tempel van Diana, die er ooit heeft gestaan. Er zijn allerlei spelletjes. Net als in de 17de en 18de eeuw is de huidige tempel bedoeld om de bezoekers plezier te verschaffen.

De ‘Grand Tour’

Architecten, kunstenaars, prinsen, edellieden en schrijvers doorkruisten eeuwenlang Europa en bezochten op die ‘Grand Tour’ ook de vele koninklijke en adellijke tuinen. De tentoonstelling in de Reggia di Venaria schetst de geschiedenis van deze beroemde tuinen aan de hand van dagboekfragmenten en geschriften, tekeningen, schilderijen en maquettes: van de geometrische Italiaanse tuinen, de formele Franse tuinen tot de romantische en pittoreske Engelse tuinen.

www.lavenaria.it