De romantische tuin van Dina Deferme viert zilveren jubileum

De prachtige, Engels getinte tuin van tuinontwerpster Dina Deferme en haar man Tony Pirotte in het Limburgse Stokrooie, viert dit jaar zijn zilveren jubileum: sinds 25 jaar is de tuin namelijk geopend voor het publiek. Duizenden mensen, waaronder ook veel buitenlanders, hebben de tuin in de loop der jaren bezocht. “We zijn erin geslaagd, met heel hard te werken, om de hele wereld te beroeren,” zegt Dina Deferme met trots.

In 1991 kochten Dina en Tony een oud huis in een landelijke omgeving met 4 ha grond waarop vele mooie oude bomen stonden. Na een zwaar ongeval wou Dina zich hier terugtrekken en de tuin van haar dromen ontwerpen. De tuin werd, toen ze weer een beetje geld gespaard hadden, eigenhandig door Tony aangelegd. “Met vallen opstaan ontstond beetje bij beetje uit verwilderd weiland, braambesplantsoenen en op zandgrond die geen cent waard was, een weelderige bloementuin,” vertelt Dina. “Vier jaar later openden we de tuin voor bezoekers. Door een artikel in Het Belang van Limburg over een zwaar verbrande vrouw die haar tuin opende voor een goed doel, kregen we toen op één weekend meer dan 2000 mensen over de vloer. Dat was totaal onverwacht en ik ben het hele weekend binnen gebleven, omdat ik me schaamde over mijn brandwonden.” Intussen is er veel veranderd.


Bloemenborders

In totaal is 1,5 ha van de 4 ha aangelegd als tuin, opgedeeld in verschillende ‘tuinkamers’ met elk een aparte sfeer, en perfect geïntegreerd in de landelijke omgeving. De vele weelderige bloemenborders met een mix van vaste planten, siergrassen en rozen zijn de passie en het ‘handelsmerk’ van Dina. Het gaat niet alleen om de juiste plantencombinaties, zo benadrukt Dina, die ook tuin- en landschapsarchitecte is. “Basis van alles is een sterke structuur, met zichtassen en rustgevende elementen. Ik werk dan ook meestal met relatief grote groepen planten en kleuren die herhaald worden, waardoor een zekere rust ontstaat. Ook symmetrie is een belangrijk hulpmiddel om tot een harmonisch en oogstrelend beeld te komen. En verder zorgt de afwisseling tussen kleurrijke bloemenborders en strakkere, geschoren hagen en vormen en open ruimten voor de nodige rust.”

Doordat de tuin regelmatig door buitenlandse fotografen werd gefotografeerd, groeide ook de belangstelling in het buitenland. Zo ontwerpt ze momenteel ook enkele tuinen in Duitsland en Nederland. “Mijn paradijs hier in Stokrooie is intussen wereldberoemd,” lacht Dina. “Ik krijg tegenwoordig zelfs heel wat Chinese bezoekers over de vloer.” Enkele jaren geleden werd ze zelfs gevraagd om een tuin te ontwerpen voor een tuinenfestival in Shanghai, en momenteel werkt ze aan een nieuw ontwerp voor een bloemenfestival in China.

De tuin van Dina Deferme is elke zondagnamiddag in juni, juli en augustus geopend, en vanaf half april tot half oktober ook op andere dagen op afspraak voor individueel bezoek en voor groepen. De opbrengst gaat naar een goed doel (zwaarverbranden).

Lees meer in CGConcept 2019/2