Tentoonstelling / Cherry Blossoms van Damien Hirst [VIDEO]

De Fondation Cartier pour l’art contemporain in Parijs presenteert van 6 juli 2021 tot 2 januari 2022 Cherry Blossoms, een uitzonderlijke nieuwe serie schilderijen van de wereldbekende Britse kunstenaar Damien Hirst. Cerisiers en fleurs is de eerste institutionele tentoonstelling van Damien Hirst in Frankrijk.

 


Voor zijn eerste tentoonstelling in een Franse instelling onthult Damien Hirst een nieuwe reeks van 30 immense schilderijen van kersenbloesems. De serie Cherry Blossoms herinterpreteert met vrolijke ironie het traditionele en populaire onderwerp van florale representatie. De monumentale doeken, volledig bedekt met heldere en verzadigde kleuren, omhullen de toeschouwer in een uitgestrekt plantaardig landschap dat schommelt tussen figuratie en abstractie. De Cherry Blossoms zijn een eerbetoon aan de grote artistieke stromingen van de late 19e en 20e eeuw. Ze maken deel uit van de picturale reflecties die Damien Hirst altijd heeft uitgevoerd.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling werden in samenwerking met Damien Hirst verschillende films gemaakt. Een middellange film en een 360-graden video nemen ons mee door de intimiteit van het atelier van de kunstenaar in zijn Londense studio.

Tentoonstellingscatalogus

De Fondation Cartier publiceert een boek dat alle 107 schilderijen onthult die deel uitmaken van de Cherry Blossoms, door middel van een veelvoud aan details die op ware grootte worden gereproduceerd. De oeuvrecatalogus van de serie biedt inzicht in dit bijzondere werk, een ware ode aan schilderkunst en kleur, waaraan Damien Hirst zich drie jaar lang volledig heeft toegewijd. De bijdragen van de filosoof Emanuele Coccia, kunsthistorici Philippe Costamagna, Michio Hayashi en Gilda Williams evenals de schrijver Alberto Manguel analyseren de plaats van Cherry Blossoms in het werk van Damien Hirst en verkennen hun artistieke en filosofische resonanties.

fondationcartier.com