Stradus lanceert kabelgoottegels voor elektrisch laden

Steden en gemeenten bereiden zich volop voor op de komst van de elektrische wagen. En dat gaat gepaard met heel wat uitdagingen, zoals de onveilige situaties door laadkabels op plaatsen waar bewoners noodgedwongen de wagen op straat moeten opladen. Stradus biedt de oplossing met de nieuwe EV-kabelgoottegels (Elektrische Voertuigen), speciaal ontwikkeld voor voetpaden en de publieke ruimte.

De meeste steden en gemeenten werken aan een ‘laadpaalplan’ om problemen rond elektriciteitscapaciteit, laadpaalinfrastructuur en bekabelingen in kaart te brengen. In het bijzonder vormen de woningen zonder oprit een uitdaging. Deze eigenaars zullen hun wagen op straat moeten of willen opladen, bijvoorbeeld met de eigen zonnepanelen. Met als gevolg een jungle van laadkabels op de voetpaden, die niet alleen visueel stoort, maar ook letterlijk in de weg ligt.


Straattegel en kabelgoot in één

Stradus, producent van beton- en bestratingsproducten voor de publieke ruimte, komt nu met een innovatieve oplossing. In de nieuwe EV-kabelgoottegels zit de kabel netjes en veilig weggewerkt, waardoor die nauwelijks opvalt. “Deze innovatie past perfect binnen ons gamma Street Safe, waarin we aantrekkelijke oplossingen voor een toegankelijke en veilige buitenruimte ontwikkelen”, zegt commercieel directeur Neal Van Meeuwen. “De kabel zit veilig in de tegel afgedekt onder een rubberstrip, maar blijft op elk moment makkelijk te verwijderen.”

 

 

De stad Harelbeke is zopas een proefproject gestart. Schepen van Mobiliteit en Energie, Tijs Naert, is enthousiast: “De EV-kabelgoottegel is een robuuste tegel met een uitsparing waarin ook dikkere kabels geplaatst kunnen worden. Tegelijk zorgen de strips voor weerstand, zodat de kabel niet vlug loskomt. Als je erover wandelt, merk je het nauwelijks op. Je ziet het wel, maar voelt het niet.”