Nieuwe STIHL bosmaaier voor bos- en landschapsonderhoud

Met een vermogen van 2,8 kW is de nieuwe STIHL FS 561 C-EM voortaan de krachtigste bosmaaier uit het STIHL assortiment. Hij is bovendien de eerste STIHL bosmaaier die uitgerust is met het volledig elektronische motormanagementsysteem M-Tronic 3.0 met automatische kalibratiefunctie. Dit betekent dat de machine in elke werksituatie uitblinkt dankzij haar hoge vermogen en uitstekende acceleratie. Dat maakt de machine bij uitstek geschikt voor grootschalige onderhouds- en opruimwerkzaamheden in de landschapsarchitectuur, de verzorging van gewassen en jonge planten in de bosbouw of maaiwerkzaamheden bij bosbrandpreventie.

 


Haar toepassingsgebied strekt zich uit van het maaien en verwijderen van struikgewas tot grootschalig werk in houtachtig gras, het snoeien van doornige heggen en kreupelhout, haksel- en zaagwerkzaamheden, het onderhouden van gewassen en jonge planten en bosbrandpreventie.

De FS 561 C-EM is bij uitstek geschikt om snel te maaien. Wanneer je met maaidraad werkt, heeft de bosmaaier namelijk de grootste maaicirkel (560 mm) van alle machines op de markt. Hierdoor kunnen de gebruikers hun rendement met 17% verbeteren in vergelijking met een maaicirkel van 480 mm. De machine is niet enkel compatibel met de draadmaaikop, maar ook met veel andere maaigereedschappen. Naast de maaivariant met driehoeksmes is er ook een bosbouwvariant met cirkelzaagblad. Met het standaard meegeleverde cirkelzaagblad STIHL WoodCut 250-26 kan je ook bomen met een grotere diameter doorzagen tijdens onderhoudswerkzaamheden.

Het volledig elektronische motormanagementsysteem M-Tronic 3.0 bepaalt in elke bedrijfstoestand het ontstekingsmoment en de brandstofdosering. Daarbij wordt rekening gehouden met externe factoren zoals de temperatuur en de hoogte. Zo ben je verzekerd van optimale motorprestaties, een constant maximum toerental en een uitstekend acceleratievermogen. Indien nodig kan de gebruiker ook een kalibratiecyclus uitvoeren: gewoon de machine starten, stationair laten draaien, versnellen tot volle snelheid en klaar is kees! De maximumsnelheid is onmiddellijk beschikbaar. De geheugenfunctie slaat de gemaakte instellingen automatisch op en houdt er rekening mee wanneer de machine de volgende keer wordt gestart.

Verbeterde ergonomie

De bosmaaier overtuigt ook met zijn gebruiksgemak: dankzij het eenvoudige startsysteem en de STIHL ErgoStart is hij heel gemakkelijk te starten. Bovendien vermindert het STIHL 4-punts antivibratiesysteem de trillingen in het deellastbereik. Dat verlicht de belasting op de gewrichten en spieren van de gebruiker aanzienlijk en maakt het werk minder vermoeiend.

De dubbele handgreep is ook verbeterd en ergonomisch ontworpen. De helling en de schachtpositie kunnen zonder gereedschap aan de behoeften van de gebruiker worden aangepast. Zelfs de details dragen bij tot het comfort van het werk: het ophangplaatje om de bosmaaier aan de draaggordel te hangen heeft nu tien gaatjes. Dit vergemakkelijkt de individuele aanpassing aan de gebruiker en de uit te voeren taak, wat resulteert in een uitstekende balans, vooral bij het werken op hellingen. Met de universele STIHL ADVANCE PLUS draaggordel met comforthaak, die bij de maaiuitvoering van de FS 561 C-EM wordt geleverd, kan je de bosmaaier gemakkelijk en snel aanhaken en losmaken. De bosbouwuitvoering van de bosmaaier is uitgerust met de STIHL ADVANCE X-TREEm bosbouwgordel, die een optimaal draagcomfort biedt dankzij het in de lengte verstelbare rugdeel en de continue gewichtsverdeling tussen de heupen en de schouders.

Vereenvoudigde service en onderhoud

Het onderhoudsgemak van de FS 561 C-EM bevordert een grotere rendabiliteit.  De gemakkelijk toegankelijke luchtfilter biedt een lange levensduur en lange onderhoudsintervallen. Het transmissiemechanisme is toegankelijk via een eenvoudige schroef voor smering. Bovendien kan de motorelektronica van de FS 561 C-EM worden gediagnosticeerd. Dit betekent dat je de belangrijkste systeemgegevens gemakkelijk in een gespecialiseerde werkplaats kan uitlezen met behulp van een diagnoseapparaat. Eventuele storingen kan je dus snel en gemakkelijk opsporen en herstellen.

nl.stihl.be