Stad Oostende wint Grote Openruimtebeker

De stad Oostende wint de Grote Openruimtebeker voor de realisatie van het Groen Lint. De Grote Openruimtebeker is een initiatief van consortium ‘Open Ruimte, Open Blik’: een partnerschap tussen de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, diverse Vlaamse overheidsdiensten, hogescholen, universiteiten en ontwerpers.

De Grote Openruimtebeker is de grote broer van de maandelijkse Openruimtebeker die door hetzelfde consortium wordt uitgereikt sinds 2017. Met de uitreiking van de beker wil een consortium van partners dat begaan is met de open ruimte in Vlaanderen aandacht vragen voor het belang en de noodzaak van kwalitatieve open ruimte: de VRP, de Vlaamse Landmaatschappij, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Team Vlaams Bouwmeester, de Erasmushogeschool Brussel, de Hogeschool Gent, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt, de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel.


Waarom het groen lint?
Wat de jury zo bijzonder vindt aan de visie van het Groen Lint, is dat een sterkere definiëring van de open ruimte rondom de stad wordt ingezet om de verdere uitdeining van de stad tegen te gaan. Tegelijk wordt de relatie met de stad en haar bewoners gelegd: wat voorheen de ‘achterkant’ was wordt nu een ‘voorkant’ voor de bewoners.
Als schepen van openbare werken heeft Jean Vandecasteele budget vrijgemaakt voor het studiewerk en de realisatie van drie pilootprojecten. De rol van Eli Devriendt kan niet onderschat worden: hij weet het project te koppelen aan subsidiekanalen van andere overheden en bouwt actief een netwerk uit. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Bovendien heeft hij het talent om verder te kijken dan zijn dienst.

Dit duo is er zich sterk van bewust dat ze de Oostendenaar mee moeten krijgen in het verhaal: de bevolking in contact brengen met het Groen Lint, hen er naar toe brengen en hen laten meewerken, zien ze als een belangrijke missie. Bovendien verbinden ze een sociaal programma aan het openruimteverhaal: in samenwerking met het Sociaal Huis worden kansengroepen betrokken bij lokale voedselproductie.

In het laatste nummer van CGConcept 2018/1 vindt u een uitgebreide reportage over het Groen Lint.

VRP.be