Doorzaaien, de verjongingskuur voor uw gazon [video]

De lente staat voor de deur, u heeft ongetwijfeld zin om terug te kunnen genieten van uw tuin maar uw gazon heeft zijn frisheid verloren?

Na de aanleg van een nieuw gazon blijft het belangrijk om de kwaliteit en densiteit van het gras in de gaten te houden. Om veroudering van het gazon te voorkomen, kan er geanticipeerd worden met een jaarlijkse doorzaaibeurt. Bij deze techniek wordt nieuw graszaad ingezaaid in een bestaand gazon. Maar let op! Doorzaaien is niet zo gemakkelijk als het soms wel lijkt.  De nieuwe grasplantjes die ontstaan, ontwikkelen zich namelijk tussen het reeds aanwezige gras en zorgen ervoor dat de grasdichtheid verhoogt en de leeftijd van het gazon weer afneemt.


Om het resultaat van de doorzaai-behandeling te verhogen is een goede voorbereiding van het terrein essentieel. Verticuteren is hierbij noodzakelijk om alle “concurrentie” (mos, vilt, onkruid,…), die de groei van het jonge gras zou tegenwerken te verwijderen.  Anderzijds is het ook belangrijk om bij het zaaien de nieuwe graszaadjes zoveel als mogelijk in de bodem te brengen. Zo krijgen ze de bescherming en het vocht van de aarde en kan hun kiemvorming snel en ongestoord op gang komen.  Om geen zaad verloren te laten gaan tijdens deze gazonrenovatie is dus de juiste voorbereiding en het gebruik van een aangepaste doorzaaimachine essentieel.

ELIET innoveerde in 2014 met zijn nieuwste DZC 600.  Dankzij deze nieuwe ELIET doorzaaicombi wordt hightech doorzaaien mogelijk voor een betaalbare prijs. Een ingenieus en compact zaadverdeelsysteem (ELIET Helix Seed Duct™) voert het zaad onder de projectiestroom van vuil door en strooit het via kleine kanaaltjes precies in de gesneden groeven uit. Een extra luchtstoot blaast de zaadjes aan waardoor ze met betere precisie in het zaadbed worden geblazen. Tevens wordt het restmateriaal uitgestrooid als een afdeklaag, waardoor de zaadjes nog sneller gaan kiemen.  Dit revolutionaire nieuwe concept van ELIET zorgt dat doorzaaien geen exclusief privilege blijft voor sport- en golfterreinen maar nu ook perfect toepasbaar is op particulier gazon. Deze zelfrijdende ELIET DZC600  heeft een werkbreedte van 60 cm en is dus bovenal een compact wendbaar toestel, wat het geëigend maakt voor de complexere vormgeving van particuliere grasperceeltjes.

Mits de juiste voorbereiding, voldoende neerslag en milde temperatuur, kan een verouderd gazon met een doorzaai-behandeling van de ELIET DZC600 een totale verjongingskuur ondergaan die reeds binnen de 14 dagen zichtbaar is.

Eliet DZC600

ELIET heeft na de lancering van de DZC 600 niet stil gezeten en heeft de machine verder doorontwikkeld. De nieuwste generatie DZC 600  heeft een hogere behuizing waardoor de uitvoertunnel groter is en het restmateriaal op een betere manier uitgeworpen wordt.  Tevens werd een permanent reiniging systeem geïntegreerd zodat vuilophoping in dit uitvoerkanaal onmogelijk wordt. Een andere belangrijke evolutie is dat op de synchrone aandrijving van de tractierol en het Helix Seed Duct™ systeem een ontkoppeling werd voorzien. Het graszaad wordt nu enkel in de zaadverdeler getransporteerd als effectief gezaaid moet worden. Op basis van feedback van gebruikers werd de zaaidebiet-instelling nog gebruiksvriendelijker gemaakt.  Om de wendbaarheid van de machine verder te verbeteren krijgt de aandrijfrol nu standaard een differentieel.

ELIET innoveerde trouwens opnieuw door op de laatste generatie van DZC600 de mogelijkheid te voorzien om een speciale meststof-strooier op te bouwen. Zo kan in één bewerking meteen ook de nabehandeling van de gazonrenovatie met de machine worden uitgevoerd.

Meer info – elietmachines.com