Society of Garden Designers / Tuintrends 2018

De Britse Society of Garden Designers (SGD) vroeg aan enkele belangrijke Britse tuinontwerpers naar de tuintrends voor 2018. Het betreft zowel de beplanting als harde materialen en stijl. Of deze ‘trends’ ook bij ons zullen doorbreken, zal de toekomst moeten uitwijzen. We laten het alvast aan uw oordeel over of we gelukkig moeten zijn met deze ‘trends’.

 


DESIGNTHEMA’S

Buitenleven

De tuin wordt meer en meer een buitenkamer, aldus ontwerper John Wyer. Met buitenkeukens, ruimte om te eten en vrienden te ontvangen, met verlichting en verwarming.

 

Asymmetrie

Symmetrie is out. In 2018 zullen we volgens tuinontwerpster Cassandra Crouch resoluut kiezen voor asymmetrische ontwerpen, met minder strak gestructureerde tuinen, waar de harde materialen van paden en terrassen worden verzacht door de beplanting en scherpe hoeken worden afgerond.

Ecologische tuinen

Volgens ontwerper James Scott blijven ecologische tuinen met inheemse planten die het milieu en de fauna en flora ten goede komen, een belangrijke trend. Ook de eetbare tuin zal steeds populairder worden.

 

 

MATERIALEN

Koper

Koper, zowel als materiaal, is volgens ontwerper Paul Hensey een van de belangrijkste trends voor 2018. Het verkleurt mooi blauwgroen en voegt een warme toets toe aan de beplanting en contrasteert mooi met andere harde materialen in de tuin, zoals hout en steen. Blinkend roestvrij staal heeft daarentegen zijn beste tijd gehad.

Tegels

Volgens ontwerper John Wyer worden tegels met een houtmotief een trend in de tuin. Zijn collega Jane Finlay voorspelt dan weer dat handgemaakte klinkers en tegels met een motief steeds populairder zullen worden, zeker in kleine stadstuinen waar de onregelmatigheden en imperfecties een natuurlijk element toevoegen.

 

Kalksteen

Kalksteen is aan een revival bezig, zo voorspelt James Basson, vooral dan de iets donkere tinten. Adolfo Harrison ziet een trend in het negen van diverse soorten natuursteen als een reflectie van de verschillende kleuren en tinten in de tuin.

 

BEPLANTING

Heesters

Volgens ontwerpster Cassandra Crouch hebben siergrassen en ‘naturalistische’ beplanting hun beste tijd gehad, en zullen er opnieuw meer heesters gebruikt worden om structuur te geven aan de tuin. Volgens John Wyer is er opnieuw meer belangstelling voor exotische planten en opvallende solitaire heesters met een bijzondere kleur, vorm of bloei.

Schaduwplanten

Ontwerper Adolfo Harrison ziet een grote toekomst voor een bosbeplanting, met laagblijvende bomen en heesters, in combinatie met voorjaarsbollen, mossen, varens en andere schaduwplanten.

Architecturale planten

Volgens Jane Finlay gaan we opnieuw scherpe architecturale plantvormen combineren met meer organische vormen en een country-style beplanting. Adolfo Harrison ziet meer exotische planten met een architecturale uitstraling opduiken in onze tuinen, zoals de dwergpalm Chamaerops humilis en Tetrapanax papyfera ‘Rex’.

 

 

 

sgd.org.uk