Maai Mei Niet ©Knack

Knack roept op om bloemen te tellen voor de derde editie van ‘Maai Mei Niet’

Voor het derde jaar op rij roept Knack iedereen op om in de maand mei het gras niet te maaien. De actie, die loopt onder de slogan ‘Maai mei niet en tel je bloemen’, focust dit jaar extra op het bloementelweekend van 26 mei.

In Vlaanderen doen onze natuurlijke graslanden en de biodiversiteit die eraan gelinkt is het niet goed. Onze inheemse bloemen, wilde bijen, vlinders en andere bestuivers gaan de laatste decennia sterk achteruit door onder meer gebrek aan ruimte en voedsel en door de versnippering van ons landschap.


Vlaanderen telt zo’n 2,5 miljoen tuinen. Die beslaan 10 tot 12 procent van het grondgebied. Gemiddeld genomen is de helft van een tuin gazon. Als elk van ons zijn of haar gazon dus bloemenrijker laat zijn, al was het maar een beetje, dan kan dat veel impact hebben. Elke vierkante meter extra bloeiende bloemen, levert extra stuifmeel voor onze insecten!

Laat het gras maar groeien

Door niets te doen kunnen tuinbezitters een belangrijke bijdrage leveren voor de natuur en de biodiversiteit. Met de campagne ‘Maai Mei Niet’ roept Knack op om de hele maand mei (een deel van) het gazon niet of minder te maaien.

Dirk Draulans, bioloog en journalist Knack:“ Maaien zorgt voor minder bloemen en dat zijn cruciale voedselbronnen voor bijen en vlinders. Daarom nodigt Knack ook dit jaar iedereen uit om je gazon, of een deel ervan, in mei ongestoord te laten groeien. Want zo simpel kan het zijn: laat je grasmaaier een maand lang staan en zie de planten, bloemen en insecten in je tuin opleven.”

Moet iedereen dan zijn tuin laten verwilderen? Zeker niet. Wie houdt van eens strak gazon, hoeft dat niet helemaal op te geven voor meer en betere natuur. Laat bijvoorbeeld slechts een stukje van het gazon langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen.

Stimuleer ook je klanten om mee te doen. Stel bijvoorbeeld voor om eens creatief te maaien en creëer figuren in het gazon. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels, golvende lijnen… Zo lok je tot tien keer meer bijen, kevers, vlinders en hommels naar onze tuinen!

Bloementelweekend

Om ieders impact concreet te maken, creëerde Knack in samenwerking met KU Leuven de nectarscore: die drukt uit hoeveel nectarsuiker jouw gazon per dag produceert. Wie zijn of haar nectarscore wil, volgt deze drie simpele stappen:

  1. Je telt tijdens het bloementelweekend (26 tot en met 28 mei) bloemen op 1m² niet gemaaid gras en registreert ze opmaaimeiniet.be.
  2. Meteen krijg je jouw persoonlijke nectarscore via e-mail. Jij krijgt meteen te weten hoeveel bijtjes en andere insecten je te eten hebt gegeven.
  3. Professor Koenraad Van Meerbeek van KU Leuven telt alle nectarscores op voor de Nationale Nectarscore die op woensdag 7 juni in Knack verschijnt.

Doe mee! Schrijf je in op www.maaimeiniet.be en deel je inspanningen op sociale media met de hashtag #maaimeiniet.

Meer info over Maai Mei Niet? Surf naar de thema-website van Knack en scoor tips om je tuin biodiversiteitvriendelijk te onderhouden.