Skate Park in Genk wint de FEBE ‘Precast in Landscape Award’

FEBE, de federatie van de Belgische prefabbetonindustrie, reikte op 25 november haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uit. In de categorie ‘Precast in Landscape’ ging de hoofdprijs naar het Skatepark Sportcentrum in Genk.

 


De categorie ‘Precast in Landscape’ van de Febe Elements Awards focust op bovengrondse projecten in prefabbeton die zichtbaar bijdragen tot een betere inrichting van de publieke ruimte. Deze projecten moeten voor een groot deel gebruikmaken van prefabelementen in beton. Het moet gaan over een uitgevoerd project.

Skatepark Genk

Op het skatepark in Genk vind je multifunctionele zitbanken die ook visueel aantrekkelijk zijn. Je kan er lekker op liggen, leunen, zitten of kruipen. De ‘Comfy’ en de Chill zijn modulaire ‘hangbanken’ voor alle leeftijden. De afzonderlijke elementen laten toe om veel patronen en configuraties te maken. Je kunt ze dus op verschillende plaatsen en manieren gebruiken. Ze maken deel uit van het brede gamma Objects-zitelementen of straatmeubilair in beton dat Ebema aanbiedt.

Ontwerper Bert Panis (Ebema) creëerde ze in eerste instantie voor Rock Werchter, maar ze kwamen uiteindelijk in primeur terecht op het Skatepark Sportcentrum van Genk. Voor het ontwerp van de Chill en de Comfy liet hij zich inspireren door een lederen zitbank op de luchthaven in Las Vegas. Het lijnenspel van deze bank zette hij om in elementen die in beton produceerbaar zijn. Door toevoeging van 2 zithoogtes en de uitsplitsing naar 2 verschillende elementen ontstonden deze unieke aan elkaar gerelateerde designzitelementen.

De banken zijn compleet afgerond. Dat minimaliseert de kans op beschadiging. Ze zijn breder aan de bovenzijde, smaller aan de onderzijde en variëren daarenboven nog in breedte over de gehele lengte! De dubbele bolling laat het regenwater automatisch wegvloeien. Een slijtvast en onderhoudsvriendelijk product dat vandalismebestendig is. Door meerdere elementen te combineren, creëer je rugleuningen zonder extra materiaal. Ze passen bovendien in elke omgeving dankzij de organische vormgeving, de naadloos aansluitbare afmetingen en de combinatiemogelijkheden in verschillende geometrische figuren.

De mening van de jury: De ene ziet dit als een kunstwerk, de andere als een designerstuk. In elk geval is dit een 2.0 versie van een zitbank: de originele vorm, de ronde afwerking en de aangepaste kleur maken deze bank tot een pronkstuk op het skatepark. Zowel liggend, zittend of al skatend kan van deze bank genoten worden. De robuustheid van het beton verzekert een lange levensduur. Het out-of-the-box denken heeft geleid tot een nieuwe benadering van betonnen zitbanken. De vorm laat veel variatie toe, waardoor elk stuk uniek wordt en zijn plaats opeist in de omgeving.