Gent experimenteert met drijvende groeneilanden

Op de Watersportbaan is een bijzonder proefproject met drijvende groeneilanden van start gegaan. De Stad Gent wil onderzoeken of zulke groeneilanden een alternatieve oplossing kunnen zijn om de komende jaren meer natuurvriendelijke oevers aan te leggen in Gent.

In de stad zijn de oevers dikwijls gebetonneerd of zijn de bermen te steil (denk bijvoorbeeld aan de Coupure). Dan is er vaak geen ruimte voor zachthellende oevers met vochtminnende vegetatie. Oevers natuurvriendelijk maken, is dus niet evident in een stedelijke context. Grond laten aanrukken om in het water meer leefoppervlakte te voorzien voor fauna en flora kan een alternatief zijn, maar in dat scenario moet het ingenomen watervolume gecompenseerd worden en net daar is er amper ruimte voor.


Enkele jaren geleden kwamen er al groeneilanden aan het Jan Van Hembysebolwerk. Intussen is er veel meer ervaring opgedaan in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en is de toepassing (constructie, plantmethode en bevestiging) sterk verbeterd. Daarom zal de Stad Gent experimenteren met drijvende groeneilanden op drie locaties op de Watersportbaan. De groeneilanden liggen aan het Open Huis Watersportbaan, langs de hondenzwemvijver en aan het uiteinde van de R4 ter hoogte van een juryplatform. De locaties zijn afgestemd met de watersportverenigingen.

De eilanden drijven op het wateroppervlak door een gedeeltelijke opbouw uit kunststof en meten ongeveer 2 vierkante meter. Op het eiland bloeien er oeverplanten en leven er allerlei diertjes zoals libellen. Ook onder het eiland krioelt het van het leven: kleine visjes groeien er veilig op tussen de plantenwortels. Twee bedrijven, Urban Deltas en Navicula, hebben de verschillende soorten drijvende eilanden met verschillende bevestigingsmethodes (kabels en vaste beugels) aangelegd. De eilanden zijn zowel aan een betonnen kade bevestigd als aan houten palen in water.

De aanleg van de drijvende groeneilanden is een testproject om de komende jaren hopelijk meer natuurvriendelijke oevers aan te kunnen leggen in Gent. De Stad Gent zal de drijfeilanden in de Watersportbaan één jaar opvolgen samen met waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv. Bij een gunstige evaluatie kunnen drijvende groeneilanden in de toekomst eventueel ook op andere locaties worden ingezet, als daar geen mogelijkheden zijn voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers.

Bron: stad.gent