Rotterdamse bureaus ontwerpen bospark in Shenzhen

De Rotterdamse bureaus LOLA Landscape Architects en Land+Civilization Compositions hebben samen met het Columbiaanse Taller de prijsvraag gewonnen voor een 600 hectare groot park in het Chinese Shenzhen.

Bos en sport worden belangrijke thema’s in het park dat in het baaigebied van de Chinese stad komt te liggen. Er komen onder meer twee onderzoekscentra gericht op botanica en sport. Vanuit deze R&D-centra, die centraal in het park worden gerealiseerd, zal het park voortdurend ontwikkeld en vernieuwd worden.


Een gevarieerd landschap, met valleien, heuvels en beboste bergen vormt de natuurlijke achtergrond van de sport- en vrijetijdsfaciliteiten. Bezoekers zullen er kennismaken met nieuwe en ‘vergeten’ sporten, evenals de nieuwste technieken op het gebied van sport, melden de bureaus.

Een felrood verhoogd looppad meandert door het hele park en vormt de verbinding tussen het park met de stad met telkens wisselende typen bos. Een lineaire boomkwekerij begeleidt de wandeling. Langs het pad komen ook een aantal modulaire paviljoenen met voorzieningen als restaurants, toiletten en uitkijkpunten. Een lineaire

De jury prees het project van “als een frisse aanpak met veel aandacht voor de lokale ecologie, en tegelijk een geslaagde combinatie tussen een realistische stedelijke visie en een romantisch beeld.”

Naar verwachting is het park in 2020 klaar, laten de bureaus weten.

LOLA Landscape Architects
Land+Civilization Compositions
Taller