Rosa ‘Garden of Roses’ / Excellence Roos 2016

Tijdens de Tuindagen in het Park van Beervelde is de Kordes-roos Rosa ‘Garden of Roses’ als beste Excellence Rose 2016 voorgesteld.

 


De Excellence Rose 2016 Rosa ‘Garden of Roses’ is veredeld en gekweekt door W. Kordes Sohne uit Duitsland. Het is een compact groeiende, rijkbloeiende en doorbloeiende heesterroos met vrij grote pastelroze bloemen. Ze werd in 2007 door Kordes op de markt gebracht. Geschikt als perkroos maar ook als potroos.

 

Excellence keurmerk

De Excellence Roses keuringen worden sinds 2013 in vier Nederlandse (Westbroekpark in Den Haag, Rosaria in Winschoten en Boskoop en De Rozenhof Lottum) en in drie Belgische keuringstuinen (Rivierenhof, Vrijbroekpark en PC-Sierteelt) uitgevoerd.

Het gaat in totaal om meer dan 60 verschillende rozenrassen van 12 veredelaars en rozenkwekers uit 7 landen wereldwijd.

Eén van de doelstellingen van de Stichting Excellence Roses, een internationale organisatie die in 2013 is opgericht, is het ‘Bekendmaken van het bestaan van vele sterke en gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven in tuinen, terrassen, balkons en plantsoenen’.

De Kandidaat Excellence Roses worden drie jaar lang, 4 keer per seizoen (juni, juli, augustus en september) gekeurd. Doordat in deze zes keuringstuinen nagenoeg geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, zijn de planten blootgesteld aan natuurlijke infecties. Alleen rassen die dit in goede gezondheid overleven en daarnaast voldoen aan de overige gestelde strenge keuringseisen t.a.v. blad, groeikracht, bloem, herbloei en geur, kunnen in aanmerking komen voor het Europese certificaat Excellence Rose. Het certificaat is dus bestemd voor de gezondste duurzame rozen die het beste groeien en bloeien in het West-Europese klimaat. De roos met de hoogste score kan worden verkozen tot Excellence Rose van het jaar.

Hier vindt u een volledig overzicht van de Excellence Rozen