© Husqvarna

Robotmaaiers en egels delen territorium

Tussen eind juli en half oktober zien er heel wat egeltjes het levenslicht. Deze worden geboren in een nest van mos, gras en bladeren, vaak gemaakt in de tuin. Maar hoe valt dit te rijmen met de robotmaaier die in diezelfde tuin zijn taak vervult? Husqvarna geeft enkele eenvoudige tips mee, waarmee elke robotmaaierbezitter het gevaar voor deze en andere kleine kruipende vriendjes minimaliseert.


Voor de robotmaaier begint te maaien, kijkt men best even snel na of er geen egels of andere kleine dieren op het gazon rondlopen of schuilen in het laadstation. Wordt er een nest gevonden op het gazon, laat dit dan daar, de moeder vindt dit niet meer terug als het wordt verplaatst. Enkele stevigere takken of hogere voorwerpen (zoals een luchtdoorlatend houten kratje, met opening voor de mama) die als barrière rond of over het nest gelegd worden, zorgen ervoor dat de robotmaaier het nest als obstakel detecteert en vermijdt.

Omdat egels schemer- en nachtdieren zijn, gaan ze in de donkere uren op verkenning. Het is daarom aangeraden de robotmaaier enkel overdag te laten rijden en deze vanaf het vallen van de avond te stallen. Dit kan aan de hand van een timer op de Husqvarna Automower ingesteld worden.

Elke Automower beschikt standaard over botssensoren. Deze detecteren voorwerpen en dieren op hun pad, zodat de robotmaaier ze kan ontwijken. Deze robotmaaiers zijn bovendien uitgerust met lichte, draaiende inklapbare mesjes. Wanneer de robot tijdens het maaien een voorwerp raakt, klappen de mesjes onmiddellijk terug in de maaischijf. In tegenstelling tot bij robotmaaiers met vastdraaiende messen, zorgt dit ervoor dat een mogelijke impact op kleine dieren aanzienlijk verkleind wordt. De mesjes klappen ook pas uit wanneer de Automower het laadstation heeft verlaten.

WWW.HUSQVARNA.COM