Robinia is Duitse ‘Boom van het Jaar 2020’

De vereniging van Duitse groendiensten GALK heeft de Valse of Schijnacacia, Robinia pseudoacacia, uitgeroepen tot ‘Boom van het Jaar 2020’.

 


De Robinia is afkomstig uit Noord-Europa en is sinds de 17de eeuw bekend in Europa. Het is een hoog opgaande grote tot middelgrote boom met een lichtdoorlatende, grillige open kroon met scherpgedoornde twijgen. De schijnacacia bloeit in juni met welriekende witte lipvormige bloemen in dichte hangende trossen. De bloem is aantrekkelijk voor bijen door haar specifieke geur. Hij houdt van iedere goed doorlaatbare grond en doet het goed in volle zon of halfschaduw op een beschutte standplaats tegen te felle wind. Robinia pseudoacacia is goed winterhard, droogte- en zouttolerant, verdraagt zeewind, luchtvervuiling…

Volgens de GALK is het een uitstekende straat- en laanboom die zeer geschikt is voor een stedelijke omgeving met vaak moeilijke bodems en een warmer klimaat. Alhoewel er discussie bestaat over het invasieve karakter van deze ‘exoot’ is het volgens de GALK een interessante stadsboom in het licht van de klimaatopwarming.

Foto Steffen Löbel, Dresden

www.galk.de