Playground van de Toekomst

De eerste ‘Playground van de Toekomst’ genaamd ‘Into the Wild’ is in december 2014 geopend in het Deltaplantsoen in Den Haag.

Het sportplein nieuwe stijl brengt een stukje wilde natuur middenin de stad. Het bestaat uit een binnenste ruimte met wildernis, waar kinderen vrij kunnen spelen, en een ‘urban’ buitenste ruimte voor sport en spel. Zo leren jongeren zich bewegen in een natuurlijke en in een stedelijke omgeving. De speelplek komt voort uit de ontwerpwedstrijd die de Richard Krajicek Foundation uitschreef en die gewonnen werd door de bureaus DMAU en OpenFabric.


Richard Krajicek Foundation

De Richard Krajicek Foundation werd opgericht door Wimbledonwinnaar Richard Krajicek. De Richard Krajicek Foundation (RKF) heeft de ambitie iedere jongere de mogelijkheid te geven om in een sociaal veilig situatie te kunnen bewegen en sporten. De RKF doet dit sinds 1997 met de realisatie van sportieve pleinen (playgrounds) in die wijken waar de sportieve mogelijkheden voor jongeren beperkt zijn. De RKF wil op het gebied van de inrichting en de vormgeving van de playgrounds blijven innoveren en een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat.

In 2012 bestaat de RKF 15 jaar. Ter gelegenheid daarvan is het plan ontstaan om architecten, landschapsarchitecten, beeldend kunstenaars en stedenbouwkundigen en andere geïnteresseerden uit te dagen om op innovatieve wijze mee te denken met de RKF door het uitschrijven van een ontwerpcompetitie met als thema de duurzame playground. Gevraagd werd om een nieuwe en duurzame filosofie voor toekomstige playgrounds. Deze filosofie dient vertaald te worden naar een duurzaam ontwerp voor een vernieuwende Krajicek playground gebaseerd op thema’s als energie, klimaat, ecologie, groen, nieuwe technologieën & recycling.