Plantentuin Meise opent nieuw onthaalgebouw en nieuwe tuinen

Minister Hilde Crevits, (Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw) en minister Zuhal Demir, (Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme) hebben deze week de volledig vernieuwde Plantentuin officieel geopend. De vernieuwingen kaderen in de verdere uitvoering van het masterplan voor de Plantentuin en de realisatie van het hefboomproject Plantentuin 2.0 van Toerisme Vlaanderen.

Plantentuin Meise verwelkomt de bezoekers voortaan op een ruim welkomstplein aan de hoofdingang. Deze ingang kreeg de naam ‘Keizerin Charlotte’ verwijzend naar de laatste bewoonster van domein waar Plantentuin gevestigd is. Rond dit welkomstplein bevinden zich het nieuwe onthaalgebouw met ticketing, Tuinwinkel, sanitair en de gerestaureerde Vlaamse Hoeve, waarin tentoonstellingen kunnen plaatsvinden.


Ook aan de andere kant van het domein, ingang Meise Dorp, werd een nieuw bezoekerscentrum in gebruik genomen. Zo kunnen de Meisenaren vanuit het centrum onmiddellijk de Plantentuin bezoeken. Dit wordt ook de toegangspoort voor de gebruikers van de geplande sneltram Willebroek-Brussel.

Omhaagde tuinen

De twee nieuw aangelegde omhaagde tuinen vlakbij de hoofdingang prikkelen alvast meteen de nieuwsgierigheid van de bezoeker. De eerste, de Middeleeuwse Tuin is een knipoog naar het verre verleden toen kloosters en kastelen een aangelegde en gestructureerde tuin hadden. Het bestaat uit geometrische bedden die doorkruist worden door paden. De planten zijn gegroepeerd volgens hun gebruik: eetbare planten, geneeskrachtige en rituele planten.

In de Geuren- en Kleurentuin groeien planten waaruit parfums en kleurstoffen worden gewonnen om textiel maar ook voeding te kleuren

Een Culinaire Tuin voor iedereen

Achter de Oranjerie werd de historische ommuurde tuin nieuw leven ingeblazen. De Culinaire Tuin knoopt weer aan bij het verleden. Bezoekers ontdekken er vandaag de planten die in onze streken worden gegeten, van verzamelaars uit de prehistorie tot de foodies in de 21e eeuw. Ook ligt de nadruk op de culinaire tradities van België: over bier, friet, witloof en spruitjes.
Scholen, groepen en mensen met een beperking kunnen er leren over tuinieren en deelnemen aan kookworkshops. In de tuin werd daarvoor speciaal een buitenkeuken ingericht en zijn er verhoogde plantenbedden en onderrijdbare plantenbakken.

De Eredreef

Ook de Eredreef werd helemaal heraangelegd. Zo krijgt deze laan zijn vroegere grandeur terug, maar met een modern tintje: de oude beukenlaan is vervangen door watercipressen, die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Ook de comfortstroken die de Diegemse kasseien flankeren maken het kinderwagens en rolstoelen makkelijk. De speciaal ontworpen vleermuisvriendelijke verlichtingspalen met zitbanken maken het geheel af.

Een nieuwe permanente expo

In het kasteel zelf is er voortaan een permanente tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de Plantentuin, het domein en zijn bewoners.
Voor het kasteel is een kasteeltuin in wording. Het is ontworpen als een hedendaagse interpretatie van de Franse tuin met zijn gestructureerde en geometrische stijl die zich sinds het midden van de 17e eeuw in Europa heeft ontwikkeld. Het kasteel van Bouchout krijgt zo in de komende maanden zijn Franse tuin terug, die in de loop der eeuwen was verdwenen.

In CGConcept 2021/2 verscheen een uitgebreid artikel over ‘De transformatie van Plantentuin Meise 2.0’.