Junya Ishigami gekozen voor ontwerp Serpentine-paviljoen [VIDEO]

De Japanse architect Junya Ishigami is gekozen om het Serpentine Pavilion 2019 in Londen te ontwerpen. Zijn ontwerp bestaat uit een dak van leisteen met zeer dunne kolommen dat boven het omliggende park lijkt te zweven. Van 20 juni tot en met 6 oktober vindt er een uitgebreid programma plaats, met lezingen, debat en andere activiteiten.

Bezoekers zullen het paviljoen ervaren als een grotachtige ruimte en een plek voor contemplatie, zo laat Serpentine Galleries weten. Voor architect Ishigami past het bouwwerk binnen zijn streven naar harmonie tussen menselijke en natuurlijke constructies. Het paviljoen moet ogen als een rotsachtige heuvel die vanzelfsprekend tot het park behoort.


 

Ishigami, die in 2010 de Gouden Leeuw-prijs won op de Biënnale van Architectuur in Venetië, werkte tot 2004 bij SANAA toen hij zijn eigen praktijk Junya Ishigami + Associates opzette. Volgens de Serpentine Gallery staat de in Tokio gevestigde architect bekend om ontwerpen met ‘droomachtige kwaliteiten die de natuurlijke wereld incorporeren, zoals landschappen, bossen en wolken, in een architectuurpraktijk die de mensheid als onderdeel van de natuur plaatst’.

Vorig jaar liep in de Fondation Cartier in Parijs een zeer succesvolle tentoonstelling ‘Freeing Architecture’ over het oeuvre van de 44-jarige architect.

Ishigami is bij ons onder meer bekend van het paviljoen voor Park Vijversburg in het Friese Tietjerk, dat hij samen met Marieke Kums van Studio Maks ontwierp.
Het jaarlijkse zomerpaviljoen van Serpentine Galleries wordt ontworpen door een architect die nog geen permanent gebouw in Groot-Brittannië had gerealiseerd. Ishigami is de negentiende architect die de eer ten deel valt, na eerder onder meer Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Peter Zumthor (samen met de Nederlandse tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf) en SANAA.