Piet Oudolf ontwerpt museumtuin Singer Laren

Landschapsarchitect Piet Oudolf ontwerpt de nieuwe beeldentuin van Singer in het Nederlandse Laren. Vanaf 5 juni is de tuin voor iedereen gratis toegankelijk. Tegelijk openen in het museum een presentatie van Oudolfs werk en de tentoonstelling Geschilderde Tuinen met werken van onder meer Monet, Van Gogh, Willink en Liebermann.

Na een ingrijpende aanpak van de tuin rijzen vanaf dit voorjaar de buitenbeelden van Singer Laren – van onder andere Armando, Maria Roosen, Guido Geelen en Bert Frijns – op uit het landschap dat Piet Oudolf creëert met het kleur- en structuurpalet van meer dan zeventig vaste plantensoorten. Kenmerkend voor de Singer Oudolf tuin is dat het een plek is waar kunst en natuur voortdurend met elkaar in dialoog zijn.


Wie vóór het gebouw staat, kijkt door de transparante gevel tot ver achterin de nieuwe tuin. Ook het terras en de daktuin bieden een prachtig zicht op de tuin. De paden die de plantvakken doorkruisen nodigen uit om door de tuin te slenteren en er te blijven hangen. ‘Het is variëteit aan de ene kant en eenheid aan de andere kant, zodat het geheel coherent is. De tuin moet lezen als een landschap,’ aldus Oudolf. Oudolf wil geen kopie maken van wat er in de omgeving al te zien is. Waar hij wel naar streeft, is een tuin te ontwerpen waar mensen graag terugkomen. Omdat het een fijne plek is of omdat ze nieuwsgierig zijn naar de ontwikkeling van de tuin; niet alleen door de seizoenen, maar ook door de jaren heen.

Directeur Evert van Os: ‘ Oudolf geeft – uiteraard – zijn eigen en eigentijdse draai aan de tuin, maar vindt het belangrijk om de kas, waar Anna Singer met veel liefde haar planten kweekte, in ere te herstellen. Deze tuin is daarmee meer dan een plek om te kunnen dwalen en genieten. Het is ook een eerbetoon aan Anna Singers liefde voor kunst en tuinieren. ’

Aanleg en onderhoud van de tuin gebeurt door het tuinbouwbedrijf Van der Tol.

 

In het teken van de tuin

In de Van den Brink Galerij is van 5 juni t/m 26 augustus 2018 een unieke presentatie van Oudolfs werk te zien met onder meer de originele ontwerptekeningen van de Singer Oudolf beeldentuin en foto- en ontwerpmateriaal van zijn projecten. Tegelijkertijd is in het museum de tentoonstelling Geschilderde Tuinen te zien, met daarin prachtige ‘groene’ werken van kunstenaars als Leo Gestel, Max Liebermann, Claude Monet, Emile Nolde, Vincent van Gogh, Jan Toorop en Carel Willink.

 

Charley Toorop, Takken met appels, 1952 – 1953, olieverf op doek, 95 x 69 cm, Singer Laren

Het werk van Toorop zal voor het eerst te zien zijn in de tentoonstelling Geschilderde tuinen.

www.singerlaren.nl