Passchendaele Memorial Gardens

Het nieuwe Passchendaele Memorial Park in het West-Vlaamse Zonnebeke herenigt twee kasteelparken die sinds 1960 zijn gescheiden. Een opmerkelijk onderdeel zijn de Passchendaele Memorial Gardens, zeven tuintjes in de vorm van een poppy die bedoeld zijn als herinneringstuin voor naties die meestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het landschapspark rond het voormalige kasteel van Zonnebeke, een pittoresk landhuis uit 1933, werd heraangelegd en van 10 ha uitgebreid tot 30 hectare. Landschap, recreatie en educatie zijn een leidraad binnen het ontwerp van landschapsarchitect Geert Bossaert. Binnen de parkuitbreiding is een ruime parking, evenementenweide en ruimte voor natuur en recreatie voorzien.


Memorial Gardens

De Memorial Gardens maken deel uit van het kasteeldomein. Het concept omvat een aantal poppy-vormige WO I-tuinen waarbij elke tuin verwijst naar een natie die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen heeft gestreden.

De tuinen liggen ten oosten van het Memorial Museum Passchendaele dat de herinnering aan de Slag van Passendale levendig houdt. Tijdens die slag vielen in 1917 een half miljoen slachtoffers op honderd dagen tijd. De Memorial Gardens bieden de bezoekers een serene omgeving om na te denken over oorlog en vrede.

De Memorial Gardens maken deel uit van ‘The Legacy of Passchendaele’, een project waarmee Zonnebeke de monumenten en het landschappelijke erfgoed van de Slag van Passendale als één samenhangend geheel ontsluit voor een internationaal publiek. Het project legt de brug naar het landschap als de ‘laatste getuige’.

In de periode 2014-2018 wordt voorzien om jaarlijks één nieuw aangelegde tuin te openen. Elke poppy bestaat uit drie deeltuintjes. Ze worden in opdracht van elk deelnemend land ontworpen en aangelegd en behandelen telkens drie thema’s van de herdenking.

memorial memorial1 memorial2 memorial3