Parijs halveert parkeerplaatsen voor meer stadsgroen

Parijs zal de helft van haar 140.000 parkeerplaatsen verwijderen. De stad wil zich zo aanpassen aan de versnelde gevolgen van de klimaatverandering, zegt David Belliard, verantwoordelijk voor mobiliteit, transport en transformatie van de openbare ruimte in de Franse hoofdstad.

Het stadsbestuur van Parijs wil ongeveer 70.000 van de 140.000 parkeerplaatsen verwijderen om de stad groener en mensvriendelijker te maken. Op die manier komt er ruimte vrij voor milieuvriendelijker vervoersmogelijkheden en vrijetijdsactiviteiten, vooral in smalle straten en woonstraten. De plannen omvatten o.a. bomen, struiken, kinderspeelplaatsen en fietsenstallingen. De resterende plaatsen worden voorbehouden aan bewoners en bedrijven, en er zullen geen plaatsen afgenomen worden van mensen met een beperking.


De plannen dateren van vóór de COVID-19-pandemie – ze doken voor het eerst op tijdens de herverkiezingscampagne van burgemeester Anne Hidalgo begin 2020 – maar de coronacrisis heeft steden zoals Parijs ertoe aangezet het gebruik van buitenruimte te heroverwegen.

Bron: actu-anvironnement.com