Rotterdam / Stadsinitiatief De Luchtsingel

Eind juni werd de Luchtsingel in Rotterdam feestelijk geopend: een bijna 400 m lange houten voetgangersbrug die Rotterdam Noord verbindt met het centrum en nieuw leven brengt in een vergeten gebied rond het voormalig station Hofplein.

De brug is de aantrekker voor nieuwe ontwikkelingen in een stuk stad dat lang vergeten was. Vroeger vormde het Hofplein het bruisende hart van Rotterdam. Nu is het gebied rondom Hofplein al jaren een blinde vlek midden in de stad die gedomineerd wordt door verwaarloosde buitenruimte en grootschalige leegstand.


Stadsinitiatief

Het idee voor een houten voetgangersbrug, die het vervallen stuk stad naast het station met Rotterdam-Noord moest gaan verbinden, kwam van architectenbureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles].

plattegrond-luchtsingel-NZO-1

ZUS was bezig het Schieblock, een modernistisch kantorenpand uit de wederopbouwperiode dat met sloop werd bedreigd, tijdelijk te transformeren in een stadslaboratorium voor creatieve bedrijven. Daarna bedachten ze de Luchtsingel, waarmee ze in 2012 de eerste editie van het Rotterdamse Stadsinitiatief wonnen. Het Stadsinitiatief is een methode van de gemeente om bestuurlijke vernieuwing en burgerparticipatie te stimuleren. ZUS kreeg 4 miljoen euro, bovenop het geld dat al via crowdfunding was binnengehaald. De ruggengraat van het plan is de houten voetgangersbrug van 390 meter. De brug is de aantrekker voor nieuwe ontwikkelingen en de catalysator voor economische groei.

IMG_1397 IMG_1398

DakAkker

tumblr_inline_moxxwdJFaq1qz4rgp

Boven op het Schieblock is het eerste oogstbare dak in de Randstad gerealiseerd: de DakAkker. Hier worden groente, fruit en kruiden verbouwd en honingbijen gehouden. De DakAkker functioneert als proefopstelling om te experimenteren met verschillende manieren van groene daken. De Dakakker werd in april 2012 aangelegd door Binder Groenprojecten naar het idee en ontwerp van ontwerpbureau ZUS en ontwikkeld in samenwerking met het Rotterdams Milieucentrum.

Dak Hofplein

2T8C9405-404x269

Op het dak van de Hofbogen, bij de aanlanding van de Luchtsingel, werd in samenwerking met Hofbogen b.v. en lokale ondernemers een publiek dak gerealiseerd. Het dak biedt plaats aan zowel evenementen als kleinschalige initiatieven. Vergroening van het dak zorgt voor een unieke plek om te picknicken of te wandelen met een magnifiek stedelijk uitzicht. De potenties van het dak hebben inmiddels bijgedragen aan een positief vestigingsklimaat voor ondernemers in en rond de Hofbogen

Park Pompenburg

210_Pompenburg-Park_collage_02-944x529

Pompenburg, een opslagplek gelegen tussen drukke wegen en het spoor, werd omgevormd tot Park Pompenburg. Een glooiend landschap biedt ruimte aan recreatie en stadslandbouw, zoals een ligweide, een kippenren, een sportveld en plekken om te barbecueën. Met de aangrenzende daktuinen, het dak van het Hofplein Station en de Luchtsingel wordt het park Pompenburg een driedimensionaal stedelijk landschap. Het park vormt het scharnierpunt binnen een groter netwerk van openbaar groen.