Overstromingsparken voor Kopenhagen

Met zogenaamde overstromingsparken en wolkbreukboulevards bereidt de Deense hoofdstad Kopenhagen zich voor op de klimaatverandering. De ingrepen moeten overtollig regenwater opvangen en afvoeren.

Dat ook Scandinavische landen steeds vaker te maken krijgen met de klimaatverandering, is goed doorgedrongen in de Deense hoofdstad. Kopenhagen kreeg in de voorbije vijf jaar al twee stormen te verwerken die normaal maar eens in een eeuw voorkomen, inclusief hevige wolkbreuken. Dat leidde in 2011 tot een schade van liefst 1 miljard euro.


Bij de aanleg van het nieuwe stadspark Tåsinge Plads van GHB Landskabsarkitekter is daarom al rekening gehouden met meer van dergelijke stormen. Waar vroeger een geasfalteerd parkeerterrein was, zijn nu bloemenperken aangelegd. Die hebben de vorm van omgekeerde paraplu’s om bij hevige buien water op te vangen. Het hele park is zo aangelegd dat overtollige regenwater naar ondergrondse reservoirs wordt afgeleid.

 

Plan til folder_Tåsinge Plads_SMALL

ta%cc%8asinge-plads-barnevogn-copy-copy

_19a8868_as_smart_object-1v2_low

 

Aanpassing
Het stadspark is onderdeel van een grootschalig plan in de Deense hoofdstad om de stad voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering, met name hevige wolkbreuken. Om het overtollige rekenwater te verwerken, had het stadsbestuur de keuze tussen grootschalige rioleringswerken of de heraanleg van stadsparken, boulevards en reservoirs. De stad koos voor het laatste, omdat die aanpak niet alleen de levenskwaliteit ten goede komt, maar ook de helft goedkoper bleek.

Een van de meest opvallende projecten wordt het grote stadspark Enghaveparken in Vesterbro van het bureau Tredje Natur. Daar komt een grote put met tribunes waar sportwedstrijden gehouden kunnen worden als het droog is. Bij hevige regenval wordt de put een vijver die in overtollig water afvoert naar ondergrondse reservoirs.

 

aerial-3-copy

enghaveparken6

 

enghaveparken19 enghaveparken17 enghaveparken16 enghaveparken15 enghaveparken13

enghaveparken12

entrance

low-dike

ballcourt

stage-wet-1
Ook sommige straten worden opnieuw aangelegd. Het worden zogenoemde “wolkbreukboulevards”, die bij hevige neerslag blank komen te staan en als afvoer dienen. Dankzij verhoogde voetpaden blijven de voetgangers en huizen droog.

Bron: Oneworld.nl